Ple del CGPJ del 3 de setembre de 2024
El ple del CGPJ ha elegit Isabel Perelló amb 16 vots favorables de 20

El CGPJ culmina la renovació cinc anys després amb la tria d'Isabel Perelló com a presidenta

Isabel Perelló és la primera dona dona en presidir el Consell General del Poder Judicial i el Tribunal Suprem

RedaccióActualitzat

Després de mesos de desacord, els vocals del poder judicial han escollit aquest dimarts la magistrada catalana del Tribunal Suprem Isabel Perelló com a presidenta del CGPJ.

L'elecció s'ha produit a dos dies de l'acte d'obertura de l'any judicial, després de quatre trobades infructuoses i de més d'un mes de bloqueig.

Finalment han estat 16 els vocals que han donat suport a Isabel Perelló, que ha assolit així la majoria de tres cinquens dels membres del ple. 

La taula de votació la integren 20 vocals, 10 proposats pel PP i 10 proposats pel PSOE i per per elegir qui presideix el màxim òrgan judicial, es necessita una majoria de set vots.

La persona que ocupa la presidència no és una figura qualsevol, és la figura que desempata les votacions a l'òrgan intern dels jutges, a més de president del Tribunal Suprem.

Isabel Perelló
La magistrada catalana Isabel Perelló presidirà el Consell General del Poder Judicial i el Tribunal Suprem

Cinc anys de bloqueig

Al llarg del matí de dilluns els equips negociadors ja havien intentat acostar postures. Era la quarta reunió des de la renovació del CGPJ, després del pacte entre PP i PSOE al juliol, que va acabar amb cinc anys de bloqueig i que ara es culminen amb la tria de Perelló com a presidenta.

Durant les setmanes de negociacions s'havia parlat de diversos noms com a favorits, tot i que fins aquest dilluns qui semblaven tenir més números eren Pablo Lucas per l'ala conservadora i Pilar Teso per l'ala progressista. El nom Isabel Perelló no sonava encara com a possible presidenta.

De fet, en la reunió de dilluns els membres del bloc conservador haurien vetat Pilar Teso, així com les altres dues candidates plantejades pel sector progressista: Ana Ferrer i Ángeles Huet.

A més, en aquella mateixa trobada es va proposar l'opció d'obrir-se a noms nous, un moviment que els progressistes van rebutjar assegurant anava en contra de la llei, que limita la proposta dels candidats a la sessió constitutiva del consell.

Finalment, el bloc progressista va acceptar la possibilitat d'obrir el ventall de candidats a nous noms com el de la mateixa Perelló.

Aquest dijous, doncs, Isabel Perelló serà qui acompanyi el rei en la inauguració del nou curs judicial com a presidenta del CGPJ i el Tribunal Suprem. S'acaben, així, els més de cinc anys de paràlisi de l'òrgan dels jutges.

 

 

ARXIVAT A:
JudicialCGPJ
Anar al contingut