El productor Nacho Cano en una compareixença amb els mitjans
El productor Nacho Cano en una compareixença amb els mitjans (Europa Press)

Nacho Cano, imputat per contractar migrants en situació irregular per al seu musical

El productor està acusat d'atemptar contra els drets dels ciutadans estrangers i contra els drets dels treballadors

Actualitzat

Un jutjat de Madrid ha obert diligències contra el productor musical Nacho Cano i tres persones més per una suposada contractació il·legal de setze immigrants en situació irregular per al musical "Malinche" i fer-los passar per turistes.

El citarà a declarar com a investigat per la presumpta comissió de delictes contra els drets de ciutadans estrangers i els drets dels treballadors.

Una ballarina de l'obra havia denunciat el compositor a la Policia Nacional a principis de mes, una denúncia que va provocar la seva detenció.

Segons el seu testimoni, Cano hauria escollit dinou ballarins en un càsting amb la intenció de formar part de la companyia de l'obra i els hauria fet viatjar cap a Madrid amb visat de turista.

La jutgessa considera que hi ha indicis que el productor els hauria facilitat l'entrada al país "de manera intencional" sense contracte laboral i amb el visat de turista, que permet estar en territori espanyol només durant 90 dies. Després, els ballarins haurien passat a estar en situació irregular.

Segons explica la interlocutòria, la investigada que informava els detalls del viatge als treballadors a través d'un grup de WhatsApp els hauria dit que havien d'entrar al país "sense dur cap mena d'informació corporativa de la companyia Malinche ni cap altre que fes pressuposar que la seva intenció era la de quedar-se a Espanya".

També els hauria advertit que viatjarien de manera esglaonada i "que havien de fer com si no es coneguessin entre ells".

Els ballarins van arribar entre el 2 i el 10 de desembre del 2023, però no van demanar cap visat d'estudis fins al 27 de gener del 2024, un fet que per a la jutgessa és un indici que la companyia buscava "enganyar" les autoritats.

La interlocutòria també indica que Cano i la resta d'investigats s'estarien lucrant econòmicament de la feina dels ballarins, que estarien cobrant "per sota del conveni". Aquest fet fins i tot els hauria portat a demanar diners als seus familiars "per poder subsistir cada mes".

Després de ser detingut i prendre-li declaració a principis de juliol, el productor va quedar en llibertat amb càrrecs a l'espera que la jutgessa el cridés a declarar. Finalment, el jutjat d'instrucció 19 de Madrid ha obert el procediment penal.

En la interlocutòria, la jutgessa ja preveu citar com a testimoni la denunciant dels fets, oferir accions a altres possibles perjudicats i demanar a Inspecció del Treball informació sobre si els setze ballarins en situació irregular estaven participant en l'obra.

Un retorn musical accidentat

Nacho Cano va estrenar el musical "Malinche" el setembre del 2022. La producció se centra en el personatge de la Malinche, una dona d'origen asteca, i la seva història d'amor amb el conqueridor espanyol Hernán Cortés.

"Malinche" va suposar el retorn de Nacho Cano a la primera plana del món musical després d'uns anys de carrera en solitari. El músic va viure un gran èxit amb el seu grup Mecano, juntament amb el seu germà José María i Ana Torroja, que van separar-se definitivament el 1998.

Intèrprets participen en una actuació de 'Malinche', l'obra produïda per Nacho Cano.
Intèrprets participen en una actuació de "Malinche", l'obra produïda per Nacho Cano (Europa Press)

El productor va arribar a atribuir les acusacions sobre l'abús als treballadors a una "maniobra orquestrada" de la policia per la seva relació propera amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.

En aquesta línia, disset ballarins mexicans del musical van denunciar la Policia Nacional per coaccions i falsedat documental. Els artistes van acusar els agents d'elaborar "documents manipulats" durant els interrogatoris sobre les seves condicions laborals.

Anar al contingut