Musulmanes que rebutgen el vel: "És només la punta de l'iceberg del patriarcat islàmic"

Dos testimonis de noies musulmanes que han decidit no portar el vel

Anna Bonet MartínezActualitzat

Per la Sukaina Fares, nascuda al Marroc fa 30 anys, el vel islàmic és un "símbol misogin i no té cap definició feminista ni la pot tenir". Viu a Catalunya des que tenia 4 anys i a l'inici de l'adolescència va començar a portar hijab. Amb el temps, van sorgir els dubtes i va voler deixar de posar-se'l quan tot just n'havia fet 16. En conseqüència, va trencar amb la família, i la resta de la comunitat li va girar l'esquena.

"Vaig haver d'anar a viure a un centre de menors i, quan tornava al barri, veïns o coneguts m'insultaven i m'escopien."

Tot i que amb reticències inicials, la família de la Imane Raissali sí que li va fer costat quan va decidir deixar de dur hijab fa uns mesos. Té 26 anys i va arribar a Catalunya quan en tenia 8.

Raissali és creadora de contingut a les xarxes socials, escriptora i artista musical sota el nom de Miss Raisa del que defineix com a rap conscient. Creu que "és imprescindible que cada dona parli per ella mateixa i pugui definir si per ella el vel és una imposició o una elecció". Tanmateix, reconeix que la misogínia està normalitzada i lamenta el silenci dins la comunitat musulmana.

"Es fa molt activisme antiracista cap a Occident, però no existeix cap activisme contra el masclisme a la mateixa comunitat."

L'una critica la manca de suport institucional; i l'altra, el social.

"Hi ha realitats molt dures, com obligar dones a posar-se el vel o a casar-se amb algú que no volen, i això passa a Barcelona i no només al Marroc o a l'Iran", adverteix Raissali.

"Aquesta actitud tan fosca d'amagar els problemes", explica, "fa que aquestes noies se sentin abandonades."

Fares, a més, posa el focus en la manca d'ajuda de les institucions com l'escola. Creu que, per evitar ser titllades de racistes, deixen que hi hagi nenes que no vagin d'excursió o no facin classe de piscina amb l'excusa que provenen d'una cultura diferent.

"Cap religió ni cap cultura pot estar per sobre del dret a l'educació."

Volen que els seus testimonis serveixin per crear consciència, però lamenten que discursos com els seus contra el masclisme dins la comunitat musulmana els utilitzi l'extrema dreta per fomentar la xenofòbia. Com diu Raissali: "Als que intentem visibilitzar aquests temes se'ns titlla de racistes."

Fares afegeix: "Les dues ferides més greus i que més m'han limitat la vida són el patriarcat islàmic i el racisme; totes dues em fan el mateix fàstic."

Aquests són els seus testimonis:

 

ARXIVAT A:
ReligióIslamRacisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut