L'exterior de la fàbrica Tesla a Grünheide, als afores de Berlín
L'exterior de la fàbrica Tesla a Grünheide, als afores de Berlín (Europa Press/DPA/Sebastian Christoph Gollnow)

Musk envia directius casa per casa per investigar les baixes a la planta de Tesla a Berlín

El responsable de recursos humans ho justifica i apunta que en les visites s'han trobat una "agressivitat latent"

RedaccióActualitzat

El conseller delegat de Tesla, Elon Musk, diu que està investigant l'"elevat absentisme" dels treballadors de l'automobilística a la gigafactoria de Berlín.

Durant el mes d'agost, un 17% dels treballadors haurien declarat que estaven malalts, més del triple que la mitjana de la indústria alemanya. És una dada filtrada per un diari i que un directiu hauria comentat en una reunió. 

"Quina barbaritat, m'ho miraré", ha dit Elon Musk en una piulada a X, la seva xarxa social, en resposta a una notícia que parla de l'absentisme a la fàbrica:

En aquest context, diversos mitjans alemanys han publicat els últims dies que els directius de la planta han visitat casa per casa alguns dels empleats de baixa per malaltia, una iniciativa que el gerent de la planta ha defensat públicament.

El propietari de Tesla, Elon Musk, ha reaccionat a la notícia a través de la xarxa X (Reuters)

"Ho fan moltes empreses", ha afirmat André Thierig a l'agència de notícies DPA. Per contra, els treballadors de l'empresa denuncien "càrregues de treball extremadament altes" i pressions des de la direcció als treballadors que encara queden a les fàbriques.

Segons Thierig, la plantilla ha estat informada de la nova política de visites a domicili i la iniciativa ha tingut una bona acollida. D'acord amb el gerent, molts empleats estarien frustrats perquè alguns companys seus falten a la feina gairebé sempre.

"Hem identificat ben bé 200 empleats que encara estan cobrant el sou, però no han treballat ni un sol dia aquest any", afirma Thierig.

D'acord amb el mitjà Handelsblatt, el director de Recursos Humans, Erik Demmler, hauria confirmat que l'empresa va seleccionar 30 treballadors a qui fer la visita, "alguns que portaven força temps de baixa, però també molts que feia poc que l'havien comunicat". "I ens vam trobar de tot", ha resumit.

Demmler ho explica en l'àudio d'una reunió interna de la setmana passada que s'ha acabat filtrant. En aquesta gravació, el responsable de recursos humans detalla que en la majoria de casos els empleats no eren a casa, i parla d'una "agressivitat latent", amb treballadors que els van tancar la porta a la cara i altres que van amenaçar de trucar a la policia.

Els sindicats han criticat durament les visites, que són legals d'acord amb el dret laboral alemany, si bé els treballadors no tenen l'obligació d'obrir la porta als seus caps ni de respondre preguntes sobre la seva salut.


Aturades de la producció

Durant els últims mesos, Tesla s'ha vist obligada a interrompre part de la producció a la planta germànica al·legant diversos contratemps, com ara les protestes dels treballadors en contra de l'ampliació de la fàbrica i interrupcions en la cadena de subministrament.

Part del volum de negoci de l'empresa a Europa s'ha vist afectat per aquestes incidències, fins a arribar a una caiguda del 16% de les matriculacions entre el gener i l'agost, també en part a causa del desinterès dels consumidors pels vehicles elèctrics.

Mesos enrere, la direcció va anunciar que es bonificaria amb una prima de 1.000 euros els treballadors que faltessin menys d'un 5% dels dies.

La planta de Tesla a Berlín dona feina a unes 12.000 persones que produeixen el Model Y de l'automobilística nord-americana, el turisme més venut a Europa el 2023.

ARXIVAT A:
EmpresaAutomoció
Anar al contingut