Grafisme de l'"espai" de Twitter/X en què han conversat Elon Musk i Donald Trump

Musk entra en campanya donant suport a Trump en una conversa a X plena d'afirmacions falses

El candidat republicà ha tornat a aquesta xarxa social convidat pel seu propietari quan Kamala Harris l'avantatja en els sondejos de les presidencials dels EUA
Josep Maria Camps Collet / agències Actualitzat
TEMA:
Eleccions Estats Units 2024

En un moment delicat per a Donald Trump, amb la candidata demòcrata Kamala Harris superant-lo en les enquestes en estats clau, el magnat Elon Musk ha entrat en campanya per ajudar-lo.

Ho ha fet utilitzant la xarxa social de la qual és propietari, Twitter/X, amb una xerrada virtual entre tots dos en un "espai" (un àudio en directe) que han pogut escoltar els gairebé 200 milions de seguidors que hi té.

Ha estat aquest dilluns, ha durat dues hores i s'ha venut com una entrevista, però ha estat més aviat una conversa entre dos amics que no s'han estalviat elogis desmesurats mutus.


Musk a Trump: "Tu ets el camí correcte"

Perquè no hi hagués dubtes de la intenció de la xerrada, Musk l'ha tancada expressant el desig que Trump guanyi les eleccions presidencials dels EUA del novembre:

"Crec que estem en una bifurcació en el camí del destí i de la civilització; hem d'agafar el camí correcte i crec que tu ets el camí correcte i que Kamala és el contrari."

Tant Trump com Musk han penjat la conversa gravada a la xarxa social, primer sencera i després diverses versions més o menys llargues amb fragments que han seleccionat:


"Salvarem aquest país, que s'està ensorrant"

Musk, que havia dit que la xerrada no tindria ni guió ni límits, ha deixat que Trump la dirigís a plaer i no ha qüestionat les afirmacions que feia, encara que fossin notòriament exagerades o falses, com és habitual en ell.

Per exemple, que el preu del bacó s'ha multiplicat per quatre o per cinc o que hi ha països que estan traient criminals de les presons per enviar-los a la frontera sud dels Estats Units:

"Això va de molt més que de tu o de la meva vida, salvarem aquest país, que s'està ensorrant. Aquesta gent és dolenta i mentidera, diuen que enfortiran la frontera i han estat els pitjors de la història."

Per mostrar proximitat amb Musk, l'aspirant republicà, que durant anys ha criticat els cotxes elèctrics, ha afirmat en la conversa que els que fabrica Tesla, l'exitosa marca que ha fet famós Musk, són "increïbles".

També ha elogiat la manera com acomiada els treballadors de les seves empreses, sobretot quan fan vaga, i Musk ha elogiat l'actitud de Trump després de l'atemptat de què va ser víctima fa un mes.

Seguint amb la seva habitual retòrica simple, Trump ha aprofitat la xerrada per elogiar dictadors com el rus Vladímir Putin, el xinès Xi Jinping o el nord-coreà Kim Jong-un, als quals ha descrit com a "intel·ligents":

"Tenir-hi bona relació és una cosa bona, no dolenta, probablement estimen el seu país amb una forma diferent d'amor, però el protegiran."


Insults i elogis masclistes de Trump a Harris

També ha insultat la seva rival demòcrata, Kamala Harris, qualificant-la d'"incompetent", de "boja d'esquerra radical" i de política "de tercera categoria", tot i que també l'ha elogiada.

Però han estat elogis masclistes: ha dit que "sembla l'actriu més bella que ha existit mai" i l'ha comparada amb la seva dona, Melania, dient que "s'assembla molt a una gran primera dama".

El cert és que Harris, després d'una sèrie de mítings exitosos, té ara mateix una intenció de vot del 46,1%, 2,8% per sobre de Trump, distància que pot augmentar la setmana que ve amb la convenció demòcrata de Chicago.


Musk i Trump, "rics obsessionats amb ells mateixos"

L'equip de campanya de Harris no ha trigat a criticar la conversa de Musk i Trump: l'aspirant a vicepresident demòcrata, Tim Walz, els ha titllat de "rics obsessionats amb ells mateixos":

"Tota la campanya de Trump està al servei de persones com Elon Musk i ell mateix, homes rics obsessionats amb ells mateixos que vendran la classe mitjana i que no poden ni fer una transmissió en directe l'any 2024."

Walz es referia als problemes tècnics que han endarrerit tres quarts d'hora l'inici de la conversa, problemes que Musk ha atribuït a un atac informàtic, però no n'ha aportat proves i no s'ha pogut verificar.

Poc després, Musk ha assegurat que estaria "encantat d'acollir també Kamala en un espai d'X", però si finalment es fes aquesta segona xerrada difícilment tindria el mateix to que la dedicada a Trump.

La UE reclama a Musk que X no desinformi

També han arribat advertiments des de l'altra banda de l'Atlàntic: el comissari de Mercat Interior de la Unió Europea, Thierry Breton, ha recordat que hi ha una investigació a Twitter/X per la difusió de desinformació.

Ho ha fet aquest dilluns abans de l'"espai" de Musk i Trump, recordant que aquesta xarxa social ha de complir la legislació comunitària, malgrat que la xerrada no afecti directament els ciutadans europeus:

"La UE estarà extremadament atenta a qualsevol evidència que apunti a violacions de la llei de serveis digital i no dubtarà a fer ús de les eines que té, fins i tot l'adopció de mesures provisionals."

En aquest sentit, Breton ha recordat els indicis sobre el paper de Twitter/X en els atacs de radicals d'ultradreta contra immigrants al Regne Unit de les últimes setmanes, "que corren el risc de tenir efectes a la UE."

L'equip de campanya de Trump s'ha afanyat a criticar el comissari europeu: el màxim responsable de la campanya, Steven Cheung, ha dit que "la UE s'ha d'ocupar dels seus propis assumptes".

Ho ha dit precisament a Twitter/X i ha atribuït a la suposada debilitat de l'administració de Biden/Harris que la UE se senti "prou encoratjada" per dir als EUA "què han de fer":

"Siguem molt clars: la UE és enemiga de la llibertat d'expressió i no té cap autoritat per dictar com fem la campanya."


El retorn de Trump a Twitter/X

El cert és que Musk, que es defineix a si mateix com a "demòcrata moderat", el 2020 va donar suport a Joe Biden, però aquest juliol va declarar públicament que ara apostava per Trump.

Per la seva banda, l'expresident, amb tota una sèrie de publicacions aquest dilluns, una de les quals el mateix "espai" amb Musk, ha aprofitat la xerrada per tornar a fer servir Twitter/X després de tres anys i mig.

Va ser el gener del 2021 que, en una decisió molt controvertida, els responsables d'aquesta xarxa social aleshores van bloquejar-li el compte per l'ús que n'havia fet, tot atribuint-li suport a la desinformació i a notícies falses.

Trump va respondre creant una altra xarxa social, Truth, i malgrat que quan Musk va assumir el control de Twitter/X li va restablir el compte, en el qual té gairebé 90 milions de seguidors, no l'havia tornat a fer servir de manera regular.

Caldrà veure si a partir d'ara ho farà i si l'utilitzarà per tornar a aconseguir el control del discurs públic de la manera que ho va fer tant durant la campanya presidencial del 2016 com durant els quatre anys de presidència.

 

ARXIVAT A:
Trump Twitter Eleccions Estats Units Eleccions Estats Units 2024
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut