Munté diu que continua l'"espectacle i la desproporció" amb els escorcolls als Pujol

El govern català demana a l'espanyol "respecte a la democràcia i la llibertat d'expressió"
Redacció Actualitzat

La vicepresidenta del govern, Neus Munté, ha manifestat que l'executiu considera que amb l'operació contra l'entramat societari dels fills de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol d'aquest dimarts "continua l'espectacle i la desproporció en diferents actuacions", com ja es va tenir un "tast" la setmana passada.

Munté s'ha vist sorpresa altre cop que els mitjans coneguin les actuacions policials abans que els mateixos afectats i ha parlat d'una "coincidència molt peculiar d'aquestes actuacions en dates molt significatives i sensibles". En aquest sentit, ha etzibat:

"En algun moment s'haurà d'acreditar alguna cosa."

La segona de l'executiu diu que "no es pot mantenir" persones i institucions sota "l'escarni i el safareig". Davant d'aquesta situació, ha fet una crida:

"Demanen el màxim rigor, celeritat i el respecte escrupolós de la presumpció d'innocència."

En qualsevol cas, ha reiterat el compromís del govern en la lluita contra la corrupció i ha recordat que han portat a terme actuacions en aquesta línia reconegudes a escala internacional.

Resposta a Rajoy: "Tenim la tranquil·litat d'estar actuant dins de la legalitat"

Arran de la declaració institucional del president del govern espanyol, Munté ha fet una crida "al respecte per la democràcia i la llibertat d'expressió" per la resolució presentada per Junts pel Sí i la CUP al Parlament que proposa el començament del procés d'independència cap a una república catalana. A més, ha afirmat que "els parlaments tenen la funció de canalitzar els mandats democràtics" i ha defensat, en la mateixa línia, la legalitat de les actuacions de l'executiu:

"Fins ara, el govern espanyol només ha activat les amenaces. Tenim la tranquil·litat d'estar actuant dins de la legalitat."

Quan ha sabut que Mariano Rajoy ha qualificat la declaració de Junts pel Sí i la CUP "contrària a la Constitució, a les lleis, al sentit majoritari dels catalans i a la voluntat democràtica dels espanyols", Munté ha insistit a demanar respecte i defensar l'actuació del govern, i ha dit que "constato una amenaça explícita". En qualsevol cas, ha defensat:

"Estem centrats a facilitar i a exercir el mandat democràtic; a sumar-lo, no a restar-lo."

El número dos de l'executiu atribueix també les amenaces de Rajoy al període electoral:

"Està en campanya i determinats discursos poden tenir rèdit electoral."

D'altra banda, la vicepresidenta ha explicat després de la reunió de l'executiu que el govern demanarà un dictamen preceptiu al Consell de Garanties Estatutàries sobre la reforma del Tribunal Constitucional i la llei de seguretat nacional, com a previ pas a la presentació d'un recurs d'inconstitucionalitat. Per Munté, aquestes lleis suposen un "canvi qualitatiu important que pot alterar els contrapesos de la resta poders de l'estat".

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut