Kenneth Martínez, alcalde del Vendrell, durant l'últim Onze de Setembre

Municipals al Vendrell: El PSC busca una majoria àmplia per evitar el front comú de l'oposició

Kenneth Martínez (PSC) s'enfronta ara a Alfonso González Bondia, nou líder de la coalició ERC-CUP que lidera l'oposició, després d'un mandat convuls i amb una forta crisi interna
Xavi Rossinyol Actualitzat
TEMA:
Eleccions municipals 2023

La clau

Kenneth Martínez aspira a la revàlida i a aconseguir "una majoria àmplia" per al PSC. Davant tindrà un nou candidat de la coalició ERC-CUP, el professor de la URV Alfonso González Bondia, i un exalcalde socialista i excandidat de Primàries que ara s'ha passat a Junts, Josep M. Llasat. L'Ajuntament acaba un mandat molt convuls, amb crisis internes a gairebé tots els partits. L'alcalde es presenta com a garantia d'estabilitat i amb el projecte del gran parc urbà del Botafoc.


Com està ara l'Ajuntament

El PSC és la primera força de l'Ajuntament, amb 8 regidors, i governa amb les dues regidores de Cs, que s'acaben de donar de baixa del partit; amb la regidora de la candidatura independent Agrupació Veïnal de les Platges (Federació d'Independents de Catalunya), i amb una regidora no adscrita que va sortir de Junts. Ara, per tant, Junts només té un regidor a l'Ajuntament. La primera força de l'oposició és Som Poble-ERC, en què s'inclou la CUP (6 regidors). Primàries en té un, i Podem, un més.


La batalla electoral

El Vendrell ha viscut aquest mandat amb una coalició insòlita, formada pel PSC (8 regidors), Ciutadans (2), la candidatura independent Agrupació Veïnal de les Platges AVP (1), i una regidora no adscrita sorgida de Junts.

Kenneth Martínez (PSC) s'ha estrenat com a alcalde, i ara opta a la reelecció amb l'objectiu d'aconseguir "una majoria àmplia" per evitar "una suma d'impotències o de frustracions" que el "faci fora" del govern.


Ampliació de l'hospital i oficina del DNI

La capital del Baix Penedès va arrencar el 2023 amb dues bones notícies: l'ampliació de l'hospital, inclosa als pressupostos de la Generalitat, i l'obertura d'una oficina per tramitar el DNI, que reforcen el Vendrell com a "capital regional", segons l'alcalde.

Martínez espera que les urnes validin l'esforç del govern municipal per reduir el deute en 13 milions d'euros, per fomentar l'acollida de refugiats ucraïnesos i per fer gratuïtes les aules d'I2 de les escoles bressol municipals, un projecte que s'estendrà el curs que ve a les d'I1.


El Central Park del Vendrell

Entre els projectes de futur, l'alcalde destaca el nou parc urbà del Botafoc, el Central Park del Vendrell; l'edifici veïnal i de museu de les antigues piscines Tabaris, a Coma-ruga, que ja està en obres; la naturalització de les rieres; la creació d'una xarxa de 7 km de carrils bici i la millora de la neteja viària, amb un nou contracte.


Fugues al grup d'ERC i la CUP

Llevat del PSC i Podem, tots els grups polítics de l'Ajuntament del Vendrell han tingut un mandat convuls, i la confecció de candidatures per al 28M és un gran trencaclosques.

El principal grup de l'oposició és Som Poble-ERC (6 regidors), una coalició que inclou els republicans i la CUP. El nou candidat és Alfonso González Bondia, professor de Dret Europeu de la URV, que es presenta amb els objectius de millorar la gestió interna de l'Ajuntament, de municipalitzar els serveis d'aigua i neteja, i d'impulsar el comerç i els barris.

Abans d'anunciar el cap de llista, el grup ha tingut dues fugues destacades. La regidora Eva Mata volia presentar-se a les primàries, però la direcció d'ERC la va suspendre de militància per "infraccions molt greus" i la va destituir de vicepresidenta de la Diputació de Tarragona. Després d'això, Mata s'ha acostat a l'equip de govern i ha votat a favor dels últims pressupostos del mandat.

Un altre regidor republicà, Lluís Navarrete, va dimitir l'octubre passat, i anirà a la llista de Junts.


Crisi a l'espai postconvergent

Junts presenta com a candidat l'arquitecte tècnic Josep M. Llasat, que aquests últims quatre anys ha estat regidor a l'oposició per Primàries i que va arribar a ser alcalde amb el PSC entre els anys 1994 i 1995. Ara vol formar un govern alternatiu al de Kenneth Martínez, i obre la porta a un acord amb Som Poble-ERC.

El grup de Junts d'aquest mandat (2 regidors) es va desintegrar de seguida. La líder, Eva Serramià, va plegar dos mesos després de les eleccions, i la seva substituta, Mar Galeano, va estripar el carnet del PDeCAT el 2020 i es va integrar a l'equip de govern com a regidora de Cultura Popular.


Cs i AVP, socis de govern

Els dos socis del PSC a l'equip de govern també han tingut canvis durant el mandat. Les dues regidores de Ciutadans, Luz Ramírez i Mar Negro, han estripat el carnet després de l'últim congrés estatal del partit i ara obren la porta a formar part d'altres llistes de cara al 28M.

La candidatura independent AVP va arrencar el mandat amb la dimissió del cap de llista, Severiano Matamoros, i la seva substituta, Bárbara Peris, ha estat regidora de Platges, impulsant iniciatives que han cridat l'atenció, com les platges silencioses. Ara, opta a la reelecció.


Relleu a En Comú Podem

En Comú i Podem presenten aquest cop una candidatura conjunta, amb la diputada Yolanda López com a cap de llista. Ha arrencat la precampanya denunciant que el Vendrell i el Baix Penedès porten "massa temps oblidats i deixats de la mà de Déu" pel govern de la Generalitat.


Nou candidat del PP

El PP, que va perdre la representació el 2019, espera tornar al ple amb Álex Barrera, diplomat en Relacions Laborals i veí de la urbanització Els Masos, de Coma-ruga.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut