Pere Regull, alcalde, durant l'anunci del seu adeu, el maig del 2022
Pere Regull, alcalde, durant l'anunci del seu adeu, el maig del 2022
ELECCIONS MUNICIPALS 2023

Municipals a Vilafranca del Penedès: Pere Regull se'n va després de deu anys de govern Junts-PSC

Junts aposta per l'actual regidor d'Hisenda, Aureli Ruiz; el PSC manté el primer tinent d'alcalde, Francisco Romero, i ERC mira de propiciar el canvi, amb un nou candidat, Pere Sàbat

La clau

Pere Regull deixa l'alcaldia després de 14 anys al càrrec i 10 de govern amb el PSC. El regidor d'Hisenda, Aureli Ruiz, és el nou candidat de Junts, i els socialistes tornen a confiar en Francisco Romero, primer tinent d'alcalde. ERC es presenta com l'alternativa, amb un nou candidat, Pere Sàbat. El pròxim govern haurà de liderar la transformació del centre, la implantació dels estudis universitaris i l'obertura del nou edifici del Museu de les Cultures del Vi. I afrontar també un repte pendent: el soterrament de les vies de l'AVE.


Com està ara l'Ajuntament?

Junts té 7 regidors i governa amb el PSC, que en té 5. ERC lidera l'oposició, també amb 5 regidors. La CUP té dos regidors, i En Comú Podem i Cs, un cadascun.


La batalla electoral

Pere Regull se'n va. "He complert amb escreix els meus propòsits". L'alcalde de Vilafranca del Penedès diu que vol dedicar els últims anys abans de jubilar-se a altres projectes professionals. Advocat de professió, va entrar a l'Ajuntament com a regidor de CiU fa 20 anys. El 2009 va accedir a l'alcaldia en una moció de censura contra Franscico Romero (PSC), alcalde fugaç. I, paradoxalment, va acabar pactant amb ell quatre anys més tard, el 2013, en una sociovergència exemplar que ja fa una dècada que dura.

En l'anunci del seu adeu, ara fa un any, Regull va recordar que l'última vegada que es va presentar, el 2019, "encara hi havia presos independentistes i es criticaven determinats pactes de govern". Ara, en canvi, "la situació ha canviat", i la porta per repetir l'acord amb el PSC està més oberta que mai.


Aureli Ruiz, candidat de Junts

En la divisió postconvergent, Regull va optar pel PDeCAT, i va arribar a ser el número 6 de llista d'Àngels Chacón en les últimes eleccions al Parlament. Molts alcaldes de la seva òrbita, orfes de partit, es van constituir l'any passat en la plataforma regionalista Impulsem el Penedès, que finalment ha arribat a un acord de coalició amb Junts.

De manera que el relleu de Regull lluirà les sigles de Junts i el logotip turquesa. L'alcaldable és Aureli Ruiz, enginyer de Telecomunicacions i actual tinent d'alcalde de Serveis Centrals i Hisenda.


El PSC fa bandera de la transformació del centre

Romero, també enginyer de Telecomunicacions, optarà a l'alcaldia pel PSC per quarta vegada. Aquest últim mandat, ha estat primer tinent d'alcalde, responsable d'Acció Territorial.

Ha estat l'encarregat de desenvolupar el Pla d'Intervenció Integral del Centre i el carrer Comerç (PIICC), un programa de transformació urbanística, de pacificació de carrers i de millora de l'espai públic, que ha estat l'estrella del mandat, i que està previst que tingui una segona part el mandat que ve.

Ruiz (Junts), encarregat del pressupost, destaca que Vilafranca del Penedès és el tercer municipi de Catalunya que més inverteix en via pública i en habitatge. I, prova d'això, diu, és el projecte per reformar les Urgències de l'antic Hospital Comarcal i fer-hi pisos de lloguer social per a gent gran.


Universitat i Vinseum

Els pròxims quatre anys plantegen a Vilafranca tres reptes majúsculs: la ubicació definitiva del nou grau d'Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili; la inauguració del nou edifici del Museu de les Cultures del Vi de Catalunya (VINSEUM), que va amb retard, i la reclamada cobertura de les vies de l'AVE.  


Pere Sàbat, nou candidat d'ERC

Per a totes tres coses, el principal partit de l'oposició, ERC, creu que al govern de Junts-PSC li falta ambició. El nou candidat, el periodista i politòleg Pere Sàbat, voldria tot un campus universitari i no només un grau; que la ciutat exercís més la capitalitat del vi i protegís els cellers històrics del carrer Comerç, i que a l'estació de Vilafranca hi paressin trens regionals, desviant les mercaderies per l'eix transversal ferroviari.

Sàbat relleva la candidata d'ERC el 2019, Mònica Hill, que va morir el 2021.


Noves caps de llista de la CUP i els comuns

La CUP, que ara té dos regidors a l'Ajuntament, estrena candidata. Marta Soler es presenta amb la voluntat de combatre "el discurs continuista i gris instaurat a l'Ajuntament sota el mandat de Junts i el PSC".

En Comú Podem presenta de número 1 Montse Romagosa, que va entrar com a regidora a mig mandat. Els comuns defensen una ciutat "saludable i sostenible" i han llançat la idea de convertir l'Antic Hospital Comarcal en un centre de serveis per a gent gran.

Per Cs, repeteix el portaveu municipal Eladio García, criminòleg, que ha arrencat la campanya amb missatges contra l'incivisme i la inseguretat. El regidor ha recordat les queixes dels veïns del barri de l'Espirall, que es van manifestar a l'octubre per reclamar més serveis socials i més policia, i que van acabar arrencant de l'Ajuntament el compromís d'instal·lar càmeres de videovigilància.

El PP, actualment fora de l'Ajuntament, aspira tornar-hi amb un nou candidat, Josep González, prejubilat, que diu que té com a prioritats la promoció del comerç i la lluita per la seguretat.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut