AL'actual alcaldessa de Vic deixa el càrrec després de dos mandats

Municipals a Vic: Albert Castells relleva Anna Erra i batalla per mantenir el feu de Junts

La fins ara alcaldessa deixa el càrrec després de dos mandats, amb una majoria absoluta que no es veia a la capital d'Osona des del 1991
Xavi Rossinyol Actualitzat
TEMA:
Eleccions municipals 2023

La clau

Anna Erra, vicepresidenta de Junts, deixa l'alcaldia després de dos mandats, i li agafa el relleu el seu regidor de Serveis i Medi Ambient, Albert Castells. Vic és un feu de Junts, però el repte del nou candidat és majúscul: Erra se'n va amb una majoria absoluta que no es veia des del 1991. Al davant, hi tindrà l'oposició de l'esquerra independentista, que pot intentar bastir una majoria alternativa: per ERC, repeteix l'actual portaveu, Maria Balasch, i la CUP confia en l'actual regidora Carla Dinarès, amb l'objectiu de frenar el retorn de l'extrema dreta al ple.
 

Com està ara l'Ajuntament 

Junts té 11 regidors a l'Ajuntament i governa en solitari amb majoria absoluta. ERC és el principal grup de l'oposició, amb 5 regidors, seguit de la CUP, que en té 4. El PSC es va quedar el 2019 amb una sola regidora al ple, que ha acabat el mandat com a no adscrita, en protesta per la tria del nou candidat.    

 

La batalla electoral

"La meva feina com a alcaldessa ha acabat". Diu Anna Erra que es planteja la política com un partit de futbol, que té dues parts. I, després de dos mandats, la vicepresidenta de Junts i diputada al Parlament, deixa l'alcaldia de Vic el 28M

En els últims mesos, Erra ha pogut encarrilar alguns dels seus grans projectes com a alcaldessa, com la biblioteca Pilarín Bayés, que s'ha construït simbòlicament al solar on va atemptar ETA el 1991, o la restauració del barri de les Adoberies, després que l'ajuntament en comprés dos edificis. Per l'alcaldessa, el riu Mèder ha de relligar la ciutat, i no pas dividir-la, i per això, a la llera, l'Ajuntament hi ha planificat nous equipaments, com el campus de Salut de la Universitat de Vic (UVic-UCC). Erra recorda que Vic ha tingut un creixement vertiginós en els últims anys: ha guanyat 15.000 habitants en dues dècades, fins als més de 47.000 que té ara, i apunta un repte de futur per retenir població i talent: el desdoblament de l'R3 de Renfe
 

Candidatures de Junts i del PDeCAT

Tot això quedarà per a l'alcalde que surti de les urnes el 28M. El candidat de Junts és Albert Castells, enginyer forestal i actual regidor de Serveis i Medi Ambient. Castells no ha aconseguit agrupar tot l'espai postconvergent, i hi haurà una candidatura d'Ara Vic, la plataforma local que impulsa el PDeCAT amb el metge Xevi Farrés, antic regidor de CiU, de cap de llista. 


Maria Balasch repeteix a ERC

Per ERC, repeteix l'actual portaveu municipal, Maria Balasch, gerent de l'Associació de Disminuïts Físics d'Osona. 

Balasch alerta de la "segregació" escolar que considera que hi ha a la ciutat i ERC no ha dubtat a preguntar al ple sobre episodis d'"incivisme" i d'"inseguretat", recordant com, en el passat, l'explotació racista de conflictes veïnals va impulsar el creixement de Plataforma per Catalunya. Castells diu que el model de ciutats de Junts "es basa en la cohesió social", però "també en la tolerància zero amb les conductes incíviques, delinqüencials i les ocupacions". 

En les últimes eleccions, Junts va guanyar amb majoria absoluta, cosa que no es veia a Vic des del 1991, amb CiU. ERC va repetir els 5 regidors que tenia, el seu màxim històric a la ciutat. 


Carla Dinarès, candidata de la CUP

La CUP, que ara té 4 regidors, confia en la regidora Carla Dinarès, número 3 el 2019, i arquitecta de professió. Aquesta vegada, es presenta amb el nom del partit, CUP, i no pas amb la denominació Capgirem, que va utilitzar el 2015 i el 2019. L'objectiu és "posar fi al clientelisme sistemàtic" que consideren que practica el govern municipal, sobretot des que té majoria absoluta: "ha governat de forma autoritària". I també, frenar el retorn de l'extrema dreta al ple municipal. 
 

Miquel Ylla, candidat del PSC

Pel PSC, s'estrena el cardiòleg Miquel Ylla, alpinista i col·leccionista de llibres de muntanya –té una biblioteca a Vic amb 10.000 exemplars. La seva tria ha estat polèmica: l'actual regidora socialista, Carme Tena, assegura que ho va saber per la premsa ("ho vaig llegir a El 9 Nou", va dir al ple municipal) i, per això, es va donar de baixa del partit i va passar a ser regidora no adscrita. 


Reapareix Josep Anglada

Josep Anglada no es va poder presentar a les eleccions del 2019, perquè va ser inhabilitat per haver amenaçat un militant d'Arran. Complerta la condema, ara es torna a presentar amb la candidatura d'extrema dreta Som Identitaris.

Els comuns, que van perdre la representació al ple el 2019, volen tornar-hi ara amb l'exregidor Arnau Martí, que es torna a posar al capdavant de la llista de Vic En Comú Podem.

 

 
ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut