Maria Pilar Cases, alcaldessa de Tremp, a la dreta, amb la consellera Laura Vilagrà, durant una visita a les adoberies
Maria Pilar Cases, alcaldessa de Tremp, a la dreta, amb la consellera Laura Vilagrà, durant una visita a les adoberies
ELECCIONS MUNICIPALS 2023

Municipals a Tremp: Maria Pilar Cases (ERC) aspira a frenar la ratxa de 28 anys de victòries del PSC

La diputada socialista Sílvia Romero busca una majoria absoluta per evitar l'aliança independentista, i Junts estrena candidat, l'advocat Quim Delgado

Xavi RossinyolActualitzat

La clau

Maria Pilar Cases (ERC) vol mantenir l'alcaldia que els republicans van obtenir per primer cop a Tremp el 2019, gràcies a un pacte amb Junts. El PSC ha guanyat totes les eleccions a Tremp des del 1995, i ara la diputada Sílvia Romero aspira a una victòria més àmplia per evitar l'aliança independentista. Junts estrena candidat: l'advocat Quim Delgado. Sobre la taula del pròxim consistori hi haurà la gestió de múltiples peticions per fer parcs solars.


Com està ara l'Ajuntament

Compromís té 6 regidors i és a l'oposició. El govern està format pels 4 regidors d'ERC i els 3 de Junts.  


La batalla electoral

L'any 1995, ERC va obtenir representació a Tremp per primera vegada en democràcia. Va entrar a l'Ajuntament amb un sol regidor, que va ser l'únic dels republicans a tot el Pallars. Ara, gairebé dues dècades després, ERC té l'alcaldia de Tremp i aspira a revalidar-la el 28M.


Maria Pilar Cases (ERC) vol retenir la vara

Maria Pilar Cases diu que vol continuar en el càrrec amb l'ambició de fer de Tremp "un municipi fort, una comarca forta, i un Alt Pirineu amb les mateixes oportunitats que la resta de vegueries". Cases, que abans d'entrar en política treballava a l'àrea d'atenció a l'usuari del CAP, ha liderat una coalició d'ERC (4 regidors) i Junts (3 regidors) que va deixar fora del govern la força més votada, Compromís, marca local del PSC (6 regidors).


La diputada socialista Sílvia Romero, candidata de Compromís

La guanyadora fa quatre anys, la lingüista i professora de català Sílvia Romero, també repeteix com a cap de llista. Aspira a millorar els resultats i arribar a la majoria absoluta per impedir la reedició del pacte independentista. Des del 2021, Romero combina la feina de cap de l'oposició de l'Ajuntament de Tremp amb el càrrec de diputada del PSC al Parlament de Catalunya. Els socialistes han guanyat totes les eleccions municipals a la capital del Pallars Jussà des del 1995.


Junts estrena cap de llista: l'advocat Quim Delgado

I Junts, el soci menor de la coalició de govern, arriba amb novetats. La candidata d'ara fa quatre anys, Anna Ritz, va deixar el càrrec de primera tinent d'alcaldia i de vicepresidenta del Consell Comarcal del Pallars Jussà a mig mandat al·legant "motius personals". Des d'aleshores, ha exercit de número 2 de l'alcaldessa Josep Maria Puigarnau.

Però el partit ha triat l'advocat Quim Delgado, que s'estrena en política, com a cap de llista el 28M. Delgado ha estat membre de la direcció nacional de l'ANC i va fundar la secció d'Òmnium Cultural al Pallars.


Pep Fillat, candidat d'Ara Tremp

L'espai postconvergent no s'ha pogut recompondre del tot a Tremp, i el PDeCAT hi presenta una llista pròpia: Ara Tremp, encapçalada pel submarinista Pep Fillat. Promet "un espai urbà amb encant" i potenciar "l'esport i la cultura dins un pla ambició per reactivar el comerç". 


El PP presenta Susana Torrejón

El PP, sense representació al ple des del 2007, no va aconseguir fer llista el 2019. Ara, hi torna, amb una nova candidata, Susana Torrejón. 


Diego Palomares, candidat de Sumem per Tremp-En Comú Podem

També sense representació al ple, En Comú Podem aspira a entrar a l'Ajuntament trempolí amb la candidatura Sumem per Tremp. El cap de llista és Diego Palomares, format en Ciències de l'Esport, i amb dedicació ara a l'agricultura regenerativa, la permacultura i la bioconstrucció.


El cas de la residència

L'últim mandat ha estat marcat a Tremp per l'impacte de la covid, sobretot a la residència de gent gran Filella, on van morir 64 persones. Segons la fiscalia, "van morir d'abandonament". Els familiars exigeixen que es faci justícia. El cas està judicialitzat, i l'alcaldessa diu que la residència mai no va demanar ajuda a l'Ajuntament.


Tensió pels parcs solars

Un dels reptes del pròxim ajuntament serà gestionar les tensions que han provocat els projectes per a la instal·lació de parcs fotovoltaics a la Conca de Tremp. Ara hi ha cinc parcs solars, amb 15 ha en total, i se'n tramiten vuit més de molt més grans, que ocuparien 371 ha. I tot sovint van apareixent projectes nous. La plataforma Salvem Lo Pallars ha estès l'eslògan "Renovables sí, però no així", i ha obligat els partits a posicionar-se.

L'Ajuntament de Tremp va suspendre l'any passat les llicències per a nous parcs, amb els vots a favor d'ERC i Junts, i l'abstenció de Compromís. Però el Govern en continua la tramitació, si s'ajusten als criteris que estableix la llei.

L'alcaldessa diu que hi està "absolutament en contra", i ha promogut des del Geoparc Orígens, que presideix, una regulació urbanística per als municipis de la zona, que delimita les zones on es poden instal·lar plaques.


Geoparc Orígens, reserva geològica

El Geoparc Orígens, reconegut per la Unesco el 2018, ha revalidat el reconeixement el 2022. És una àrea de 19 municipis, amb seu central a Tremp, d'alt valor geològic, amb l'encant de ser l'últim territori d'Europa per on es van passejar els dinosaures. Aquest any estrenarà un museu a l'aire lliure, i és la gran aposta turística de la ciutat.


Aula d'infermeria

Un altre dels "grans projectes" de futur és convertir Tremp en un municipi universitari. La Universitat de Lleida acaba d'aprovar l'obertura a la capital del Pallars Jussà d'una aula d'Infermeria el curs 2024-25. Això, espera l'Ajuntament, ajudarà a fixar població al territori i a captar professionals per als centres sanitaris de la regió.

L'Hospital de Tremp, a més, acaba d'estrenar el servei d'avortament quirúrgic, que no s'oferia a la regió, després de tres anys de mobilitzacions dels col·lectius feministes del Pallars Jussà.


L'escola de música i La Lira Vella

Pel que fa als equipaments urbans, Tremp acaba de recuperar una antiga adoberia per mostrar el procés de tractament de la pell del segle XIX, i, a l'entorn, preveu guanyar un quilòmetre i mig de sender del barranc de la Font Vella. Ha inaugurat la nova escola de música a l'edifici de l'Espai Cultural La Lira. I, per a La Lira Vella, hi ha la iniciativa privada de l'Ateneu del Pallars, que l'ha comprat amb una campanya d'emprèstits, i que preveu rehabilitar-la i fer-hi un teatre, un bar, un obrador i un espai per a entitats culturals.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut