Ballart, escollit alcalde de Terrassa, el 15 de juny del 2019.

Municipals a Terrassa: Jordi Ballart vol repetir la proesa de guanyar una gran capital amb una candidatura independent

L'alcalde defensa el pacte amb ERC, que es presenta amb nova candidata, malgrat les discrepàncies en el gran projecte del pròxim mandat, la Ronda Nord
Xavi Rossinyol Actualitzat
TEMA:
Eleccions municipals 2023

La clau

La gran sorpresa de la nit electoral del 2019 va ser que una candidatura independent aconseguís posar fi a 40 anys d'hegemonia del PSC a la tercera ciutat de Catalunya. Jordi Ballart intenta ara repetir la proesa a Terrassa exhibint l'estabilitat del seu pacte amb ERC, amb qui, fins ara, s'ha entès bé, malgrat una discrepància sonora: la Ronda Nord, el tram Sabadell-Terrassa del quart cinturó, finalment inclòs en l'acord de pressupostos de la Generalitat.


Com està ara l'Ajuntament

Tot per Terrassa (TxT), el grup de l'alcalde, Jordi Ballart, té 10 dels 27 regidors, i governa amb la tercera força, ERC, que en té 5. El PSC té 7 regidors i ara lidera l'oposició. Cs en té 3, i Junts, amb Meritxell Lluís, 2.


La batalla electoral

Just la tarda abans de ser investit alcalde, el 14 de juny del 2019, Jordi Ballart va ser pare de tres criatures. Amb el seu company, Ignasi, van culminar aquell dia el procés d'adopció de tres germans que ara tenen 8, 7 i 5 anys. Dos anys més tard, el 12 d'agost del 2021, "ens va caure el món a sobre, el càncer ens va trucar a la porta i ens va canviar la vida per sempre", recorda. El seu fill gran tenia leucèmia. Durant mig any, Ballart va haver de compaginar l'alcaldia amb els tractaments a l'hospital Sant Joan de Déu.


Atacs homòfobs i racistes

L'alcalde ha volgut explicar tot el procés a través de les xarxes socials ("per ajudar altres famílies, perquè ens va ajudar a nosaltres també, i perquè la transparència política comença per la personal", diu), i ha rebut molts missatges de suport però també atacs homòfobs i racistes, que ha denunciat.


Pacte amb ERC

Encarrilat el tractament del seu fill, Ballart ha decidit presentar-se a la reelecció, "perquè el projecte de Tot per Terrassa és de llarg recorregut", amb la voluntat de reeditar el pacte amb ERC. Els independents de Ballart han governat en coalició, amb el republicà Isaac Albert de primer tinent d'alcalde.

Albert deixa ara la política municipal, després d'haver estat cap de llista ja el 2007, i el rellevarà com a candidata d'ERC l'actual regidora de Joventut i Transparència, Ona Martínez, que es va imposar en el procés intern de primàries.


Illa de vianants

ERC i TxT defensen els resultats del pacte municipal, que ha permès aprovar l'illa de vianants al centre de la ciutat, la reserva del 30% del sòl a habitatge protegit i el projecte de transformació de les rieres en espais verds, que esperen finançar amb fons europeus.

Però també hi ha hagut una discrepància notable: la posició respecte al Quart Cinturó. Ballart i l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, defensen la urgència de la Ronda Nord, que unirà totes dues ciutats, i ERC hi ha estat frontalment en contra ("No soluciona res i ho destrossa tot", diu Ona Martínez), fins que l'ha hagut d'acceptar a canvi de l'acord amb el PSC pels pressupostos de la Generalitat.


Eva Candela, candidata del PSC

El PSC aspira a recuperar l'alcaldia amb una nova candidata: la regidora i diputada Eva Candela, secretària d'Habitatge dels socialistes, vol ser "la primera alcaldessa" de la ciutat. En aquest mandat, els socialistes han liderat l'oposició. Els ponts dels socialistes amb el govern municipal estan gairebé trencats, i pesen encara les ferides de quan Ballart va dimitir com a alcalde socialista, el 2017, i va estripar el carnet del PSC per l'aplicació de l'article 155.

Els socialistes han fet bandera de la lluita per la seguretat, impulsant fins i tot la convocatòria d'un ple extraordinari sobre el tema. El govern municipal exhibeix la creació de 46 noves places de policia local.


Meritxell Lluís, candidata de Junts

Ciutadans confia mantenir-se al ple i també estrena candidata. La número 1 dels taronges serà l'advocada i regidora Isabel Martínez.

A Junts, es presenta Meritxell Lluís, que el 2019 va anar de 3, darrere de Lluís Puig i Miquel Sàmper. Lluís es va estalviar les primàries internes després d'arribar a un acord amb la filòloga Montserrat Caupena, que li volia disputar el lloc, i que finalment serà la número 2 de la candidatura.

Per Terrassa en Comú, s'estrena l'educadora social Agnès Petit, que té l'objectiu de refer-se de la patacada del 2019, quan la formació va passar de ser la segona força, amb sis regidors, a quedar-se fora del ple.

La CUP, que el 2019 també va perdre la representació a Terrassa, intentarà tornar-hi amb Jaume Bofill, autònom del sector de la construcció, com a alcaldable. I el PP, igualment fora de l'Ajuntament, hi vol tornar a accedir, ara amb la jurista Marta Gimenez Arcusa.

 

 
ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut