Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma, fotografiada per al calendari de l'Espai de Recursos per a Dones La Ciba
Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma, fotografiada per al calendari de l'espai de recursos per a dones La CIBA
ELECCIONS MUNICIPALS 2023

Municipals a Santa Coloma: Gabriel Rufián vol trencar la robusta majoria de Núria Parlon

L'alcaldessa creu que no és compatible ser diputat al Congrés amb fer política municipal, i Rufián diu que la ciutat no és propietat dels socialistes

Xavi RossinyolActualitzat

La clau

L'operació de la direcció d'ERC per intentar penetrar al cinturó metropolità ha sacsejat la política municipal a Santa Coloma de Gramenet. El portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, intentarà trencar la majoria absolutíssima de Núria Parlon (PSC), que governa la ciutat des del 2009. La ciutat s'obre al Besòs amb grans obres mentre l'Ajuntament intenta aplicar unes polítiques de seguretat que continguin l'extrema dreta.

Com està ara l'Ajuntament

Núria Parlon va ser una de les grans triomfadores de les municipals del 2019. Va aconseguir revalidar i ampliar la majoria absoluta del PSC, amb tres regidors més i va superar el 50% dels vots. Ara en té 17 dels 27. Ciutadans va ser segona força per primer cop, amb 4 regidors. En Comú Podem va obtenir 3 regidors, però ara en té 2, perquè una va sortir del grup i és no adscrita. ERC també té tres regidors.

La batalla electoral

El dia dels Innocents, Núria Parlon va anunciar a Instagram que no es presentaria a la reelecció com a alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet. Al seu lloc, va dir, hi posaria un cosí seu de Màlaga: "No està empadronat aquí, però és igual, és bona persona, no deixarà la seva Màlaga natal ni la seva dedicació a l'horta malaguenya, però es compromet a venir els caps de setmana."

Era una innocentada. Parlon sí que es presenta el 28 de maig per retenir l'alcaldia que ostenta des del 2009, ara amb una majoria absolutíssima de 17 dels 27 regidors.

Però el dard cap al seu nou rival, Gabriel Rufián, no era cap broma. "Sorprèn que de cop i volta descobreixi la seva vocació de ser alcalde", ha dit a l'Ara: "és difícil o impossible" ser alhora regidor a Santa Coloma i diputat al Congrés.

 

Rufián: "Santa Coloma no és de Parlon"

Rufián ja ha anunciat que no pensa deixar la política espanyola, però també ha manifestat el compromís de quedar-se a l'Ajuntament de Santa Coloma almenys dos mandats.

No va ser idea seva, sinó un encàrrec directe del president d'ERC, Oriol Junqueras, que va veure en la candidatura de Rufián una manera de fer créixer l'independentisme a l'àrea metropolitana de Barcelona. Rufián recorda que "Santa Coloma no és de Ferraz ni de Parlon ni del PSOE", tot i que, entre línies, admet que no surt a guanyar, sinó almenys a trencar l'hegemonia socialista.

Durant aquest últim mandat, l'exalcalde socialista Bartomeu Muñoz va entrar a presó en compliment de la sentència pel cas Petròria, de corrupció urbanística. Després d'allò, el PSC va perdre la majoria absoluta el 2011. Però Parlon la va recuperar el 2015, i el 2019 encara la va fer créixer més.

 

Nou passeig de la Salzereda

Amb un govern ampli, Parlon ha pogut desencallar durant aquest mandat la reforma integral dels entorns del riu Besòs. De ser gairebé una claveguera urbana, el riu s'ha convertit en l'eix del municipi, amb el flamant passeig de la Salzereda ("una oportunitat inigualable", diu l'alcaldessa) i el projecte de renaturalització.  

Ara, el repte és Can Zam, pulmó verd inacabat i escenari de grans concerts metropolitans. Entitats veïnals hi reclamen un bosc urbà i creuen que no n'hi ha prou amb el pla de l'Ajuntament per obrir-lo i plantar-hi més arbres. L'Estat s'ha compromès a invertir-hi 5 milions d'euros per millorar els equipaments esportius.

 

Seguretat "d'esquerres"

Parlon ha fet bandera de la lluita per la seguretat (no en va és la responsable de polítiques de seguretat del PSC) des d'una perspectiva "d'esquerres", per evitar que "calin els discursos d'extrema dreta".

Defensa la mediació, per exemple amb la figura dels serenos, que patrullen de nit, i exhibeix dades: delictes com les agressions sexuals, els robatoris en cases o de vehicles han baixat a la ciutat el 2022 fins i tot respecte als anys de la pandèmia.

Per al mandat que ve, ha promès una macrocomissaria de la Policia Local amb la inversió més gran de la història de la ciutat, més de 13 milions d'euros.

 

Ciutadans: "Que no sigui el laboratori de l'independentisme"

A més de Rufián, Parlon competirà amb Dimas Gragera, candidat de Ciutadans per tercera vegada. Ara són la segona força a l'Ajuntament, i aquest cop es presenten per "evitar que Santa Coloma sigui el laboratori de l'independentisme".

La CUP, integrada en la candidatura SOM Gramenet, va arribar a ser segona força de l'Ajuntament el 2015, amb sis regidors, però se'n va quedar fora el 2019. Ara tornen amb la marca pròpia i amb el mateix candidat que fa vuit anys, Aitor Blanc.

 

Mandat convuls per a En Comú Podem

L'espai d'En Comú Podem buscarà recompondre's després d'un mandat convuls, en què un assessor del grup va denunciar un exregidor per assetjament laboral i sexual.

Dos dels tres regidors que van arrencar el mandat han plegat, i una de les noves incorporacions ha deixat el grup i ara és regidora no adscrita. El periodista Antonio Molina encapçalarà la candidatura conjunta d'En Comú i Podem.

El PP, ara fora de l'Ajuntament, estrena líder: és el regidor de Badalona Miguel Jurado. El comitè local va veure la candidatura com una imposició de Xavier García Albiol, i va dimitir en bloc.   

 
ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut