Josep Andreu, en una visita a Carles Puigdemont, a Waterloo (Bèlgica)

Municipals a Montblanc: Josep Andreu, alcalde històric d'ERC, es presenta ara amb una plataforma local vinculada a Junts

També es presenta l'anterior llista de Junts per Montblanc, més pròxima al PDeCAT, i ERC, l'antic partit de l'alcalde Andreu, opta a revalidar la victòria sense ell, ara amb el regidor Oriol Pallissó
Redacció Actualitzat
TEMA:
Eleccions municipals 2023

La clau

El 28M hi haurà a Montblanc gairebé els mateixos candidats, però amb partits diferents. Els últims quatre anys, l'escenari polític de la capital de la Conca de Barberà s'ha capgirat del tot. Ara, l'històric Josep Andreu intentarà seguir governant amb la seva nova formació, Montblanc Progressa, i sota el paraigua de Junts, mentre el seu antic partit, ERC, espera retenir el suport dels últims anys amb un nou candidat, l'actual regidor i diputat Oriol Pallissó.


Com està ara l'Ajuntament

L'Agrupament Catalanista de Montblanc, sota el paraigua d'ERC, va guanyar les eleccions del 28M amb majoria absoluta, i amb Josep Andreu al capdavant. Per darrere, van quedar Junts per Montblanc (5) i el PSC (1). Però, amb els trencaments dels grups municipals, ara hi ha quatre regidors no adscrits, entre ells el mateix alcalde Andreu, que governen amb el regidor del PSC. A l'oposició hi ha ERC (4) i Junts per Montblanc (4).


La batalla electoral

Josep Andreu, alcalde de Montblanc des del 2007 amb la històrica marca d'Agrupament Catalanista de Montblanc, sota el paraigua d'ERC, estripava el carnet del partit a principis del 2021 després de gairebé trenta anys de militància republicana. Feia mesos que s'havia vinculat a l'espai polític de Carles Puigdemont i de Junts (fins i tot tancava la llista tarragonina de les eleccions al Parlament).


Desfeta del govern municipal

El gir polític de l'alcalde va desencadenar moviments al govern que encapçalava. A l'inici del mandat, governava amb majoria absoluta, amb 7 regidors de l'Agrupament-ERC i una exregidora de Junts, que havia abandonat el grup per la línia del partit, més pròxima al PDeCAT.

A l'abril del 2021, el grup de set regidors de l'Agrupament es va trencar: l'alcalde, Josep Andreu, i dos regidors, per una banda, i per l'altra, quatre regidors més, que reclamaven constituir el grup municipal d'ERC.

A l'estiu, els quatre regidors d'ERC van sortir del govern municipal, que es quedava en minoria, amb Andreu i tres regidors (dos ex d'ERC i l'ex de Junts). Al desembre, s'hi va afegir l'únic regidor del PSC.


Josep Andreu, candidat de Montblanc Progressa

Tots aquests canvis també es reflectiran en les candidatures d'aquestes eleccions. Josep Andreu optarà a la reelecció com a alcalde amb una nova formació, Montblanc Progressa, que té el suport de Junts. Andreu ha fitxat de número 2 el que ha estat secretari municipal, cosa que ha generat polèmica.


Oriol Pallissó, cap de llista d'ERC

Com a rival, l'alcalde Andreu tindrà el seu expartit. Esquerra de Montblanc es presenta aquest cop amb les sigles pròpies i ho fa amb l'actual portaveu a l'Ajuntament i diputat al Parlament de Catalunya, Oriol Pallissó. Els republicans fa 20 anys que, amb les sigles d'ERC o de l'Agrupament Catalanistes de Montblanc, s'imposen en les municipals.


Marc Vinya, candidat de Junts per Montblanc

I el grup que es va presentar fa quatre anys amb el nom de Junts per Montblanc no desapareix. El número 1 el 2019, Marc Vinya, actual regidor a l'oposició, torna a encapçalar la candidatura amb el mateix nom, Junts per Montblanc, i probablement vinculada a la coalició del PDeCAT, Ara Pacte Local.

 

El regidor Juanma Cabello, candidat del PSC

Per al PSC, repeteix com a alcaldable l'actual regidor, Juanma Cabello. Forma part del govern municipal, i porta les àrees d'Urbanisme, Habitatge, Mobilitat i Policia Local.


Plataforma logística de Bonpreu-Esclat

El pròxim govern municipal afrontarà el desembarcament de la plataforma logística de Bonpreu-Esclat al nou espai industrial que tot just ara s'ha licitat, l'anomenada Logis Montblanc. El grup català d'alimentació espera començar les obres del seu nou centre aquest any i donar feina, inicialment, a unes 300 persones, una xifra que calcula triplicar en 10 anys. Fins i tot l'Ajuntament treballa en un projecte de més habitatge per donar resposta a la previsible demanda de treballadors del nou centre logístic.

Justament, a tocar del Logis Montblanc s'ha projectat un parc fotovoltaic de 30 hectàrees que donaria servei a les empreses que s'hi instal·lin, però compta amb l'oposició de l'equip de govern actual. No és l'únic projecte de renovables que hi ha sobre la taula a la capital de la Conca de Barberà: l'Ajuntament diu que la demanda per construir instal·lacions noves els ha desbordat.


Nou tram de l'A-27

El que està a punt de fer-se realitat, després d'anys d'espera i reclamacions, és el nou tram de l'A-27, amb el túnel del Coll de Lilla, que enllaçarà Tarragona i Montblanc i millorarà les comunicacions de l'entorn. Ja funciona entre Valls i Tarragona, i les obres per acabar l'altre tram s'haurien d'enllestir aquest 2023.

Ara bé, aquest ha estat el mandat de la gravíssima riuada del Francolí de l'octubre del 2019, que va destruir llocs emblemàtics com el pont Vell i va arrasar cases i negocis a prop de la llera del riu. Les destrosses van ser enormes i la reconstrucció d'alguns espais, com el pont Vell, s'han fet esperar fins a tres anys després.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut