L'alcalde de Mataró, David Bote, amb el primer secretari del PSC, Salvador Illa

Municipals a Mataró: David Bote (PSC) es presenta com a antídot contra les ocupacions i la inseguretat 

ERC, que va doblar resultats el 2019, aspira a l'alcaldia amb un nou candidat, Pim Camprubí
Xavi Rossinyol Actualitzat
TEMA:
Eleccions municipals 2023

La clau

Ja fa set anys que David Bote és alcalde de Mataró. Al primer intent, ho va aconseguir per la mínima, i al segon, fa quatre anys, es va quedar a les portes de la majoria absoluta. En aquesta tercera ocasió, s'enfronta a un rival nou, Pim Camprubí (ERC), que aspira a disputar l'alcaldia al PSC, si cal en aliança amb Junts. Bote ha liderat un moviment d'alcaldes socialistes per la seguretat i contra les ocupacions d'habitatges. Fins ara, ha governat amb En Comú Podem


Com està ara l'Ajuntament 

El PSC de David Bote va passar de 6 a 13 regidors a les eleccions del 2019. Governa amb el suport dels dos regidors d'En Comú Podem, integrats al govern municipal. L'oposició està liderada per ERC (8 regidors). Junts i Cs en tenen dos cadascun. 


La batalla electoral

Per David Bote, alcalde de Mataró, la inseguretat i les ocupacions són el principal problema de la ciutadania, i en la campanya de les municipals farà bandera del que hi ha fet el govern municipal fins ara. En primer lloc, una nova fórmula per desallotjar els ocupes, per la via administrativa per motius de seguretat i de salubritat, que s'aplica de forma pionera a Mataró. Només el 2021, va servir per desallotjar 50 habitatges. I, en segon lloc, el lideratge d'un pacte d'alcaldes de l'Arc Metropolità per demanar al Congrés una polèmica modificació de la llei d'enjudiciament criminal, que ha provocat les queixes de la PAH: volen desocupacions exprés en 48 hores

De cara al pròxim mandat, ja ha anunciat que farà servir també la nova llei aprovada al Parlament de Catalunya contra les ocupacions conflictives.

 

De 6 a 13 regidors

Amb aquest discurs, Bote aspira a ser reelegit alcalde i a repetir l'heroïcitat del 2019, quan el PSC va passar de 6 a 13 regidors a l'Ajuntament, i va tocar la majoria absoluta amb la punta dels dits. Finalment, va necessitar el suport dels dos regidors d'En Comú Podem. El líder dels comuns, Sergi Morales, actual segon tinent d'alcaldia, repeteix com a candidat.  

 

Pim Camprubí, nou candidat d'ERC

Bote tindrà al davant una ERC en auge, amb un candidat nou. El 2019, els republicans també van doblar els resultats i es van convertir en segona força, amb 8 regidors. Ara, el número 1 és el pilot d'helicòpters Pim Camprubí, que diu que, "en les ocupacions delinqüencials", cal "tota la contundència", però, "en el cas de les famílies vulnerables, la resposta ha de ser social". 

 

Polèmica anella ciclista 

En matèria de seguretat i ocupacions, el govern municipal de Mataró ha hagut de fer front a diverses polèmiques durant el mandat, com l'absentisme a la Policia Local, que va superar el 35% al torn de nit, i el desallotjament de l'escola Menéndez y Pelayo, on s'havia creat un espai autogestionat, amb un centenar de persones.

Bote arriba a les eleccions amb grans obres acabades, com la remodelació del port; la zona verda del nou dipòsit d'aigua de Bellavista, que ha costat 8 milions d'euros i que té una capacitat com gairebé tres piscines olímpiques; la reurbanització del Camí Ral; la biblioteca popular, i l'espai cultural del Cafè Nou, a la Riera. També sotmetrà al veredicte de les urnes l'anella ciclista, una xarxa quinze quilòmetres ciclables, que ha indignat molts conductors.

 

Per Junts, repeteix Canela

Malgrat tot, per Junts la ciutat té "grans dèficits que s'han de corregir", i per això, el candidat, l'advocat Alfons Canela, que repeteix, es presenta aquest cop a les eleccions amb l'aspiració de "ser alcalde". El 2019, Junts va perdre 4 dels 6 regidors que tenia CiU a l'Ajuntament, i es va quedar amb 2. 

Igualment amb dos regidors, Ciutadans també repeteix candidata, la consultora Cristina Sancho. El PP pretén tornar al consistori amb un nou alcaldable, l'historiador Cristian Escribano, que va guanyar el procés de primàries, en què el seu rival, Marco A. Fernández, va denunciar irregularitats

La CUP, que també es va quedar fora de l'Ajuntament el 2019, intentarà tornar a entrar-hi amb un Carlos García.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut