L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, durant la roda de premsa per informar de l'acollida de refugiats ucraïnesos

Municipals a Lleida: Miquel Pueyo (ERC) i Fèlix Larrosa (PSC), una lluita frec a frec per l'alcaldia

La pròxima Paeria hauria d'afrontar reptes urbanístics, com el polígon de Torreblanca i el parc comercial de Torre Salses, i obres amb oposició veïnal, com l'alberg per a temporers de Pardinyes
Teresa Macià Actualitzat
TEMA:
Eleccions municipals 2023

La clau

La pròxima Paeria haurà de desencallar o frenar diversos projectes urbanístics polèmics: l'alberg per a temporers, el parc comercial de Torre Salses, la nova estació d'autobusos i el polígon industrial de Torreblanca, alguns amb oposició veïnal. Miquel Pueyo (ERC) busca repetir i es torna a enfrontar amb Fèlix Larrosa, exalcalde socialista, a qui va guanyar fa quatre anys per només 81 vots. Junts i el PP esperen ser determinants per formar govern. 


Com està ara l'Ajuntament

El 2019, es va formar un govern amb ERC (7), Junts (6) i el Comú de Lleida (2), que sumava 15 regidors, un més que la majoria absoluta. El febrer del 2021, l'alcalde, Miquel Pueyo (ERC), va expulsar del govern el regidor de Junts Sergio González, investigat per uns contractes irregulars. Va sortir del grup de Junts i ara és no adscrit, a l'oposició. El juliol del 2021, els dos regidors del Comú de Lleida van sortir del govern, per discrepàncies en matèria d'urbanisme, i ara també són a l'oposició. Actualment, doncs, el govern està en minoria, amb ERC (7) i Junts (5). A l'oposició, s'ha desfet el grup de Cs: la direcció en va expulsar dos dels tres regidors, que ara són no adscrits. 


La batalla electoral

Miquel Pueyo (ERC) afronta la seva segona candidatura a l'alcaldia reforçant el discurs d'un canvi d'època a la ciutat després de quatre dècades de socialisme. Espera revalidar el mandat com a paer en cap.

Pueyo va començar amb un govern tripartit i acabarà amb un govern en minoria només amb Junts. En alguns moments d'aquest mandat, la seva continuïtat com a alcalde de la ciutat ha perillat. Va haver de fer front a finals del 2021 a una qüestió de confiança després que els pressupostos del 2022 no es van aprovar.


Intent frustrat de moció de censura

Els socialistes van intentar presentar una moció de censura, que va fracassar perquè els grups de l'oposició no van aconseguir posar-se d'acord per presentar un candidat alternatiu per substituir-lo. Finalment, els comptes per al 2022 es van aprovar i Pueyo es va mantenir en el càrrec. Després d'aquest temps de convulsió, el govern en coalició ha aconseguit aprovar els pressupostos per a aquest 2023 amb l'abstenció del PSC i els comuns.


Pueyo i Postius, investigats pel cas del parc comercial de Torre Salses 

Però Pueyo ha hagut d'afrontar altres moments polèmics en aquest mandat. Al gener, l'alcalde republicà i el tinent d'alcalde, Antoni Postius (Junts), van anar als jutjats a declarar per una querella per presumpta prevaricació pel parc comercial de Torre Salses, que va interposar la promotora, Promenade.

El projecte el va impulsar l'anterior govern, del PSC. L'empresa considera que el govern actual ha retardat indegudament el projecte. Precisament aquesta obra va ser un dels motius pels quals es va trencar el juliol del 2021 el tripartit, quan el Comú de Lleida va decidir sortir del govern.


Un regidor de Junts, expulsat

En aquests quatre anys, Junts s'ha mantingut com a soci de govern d'ERC. Postius, tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, repeteix com a cap de llista, aquest cop en coalició amb Impulsem Lleida, una nova formació que concorrerà a eleccions municipals de la demarcació de Lleida i que està formada per alcaldes de l'òrbita del PDeCAT.

Junts va començar el mandat amb 6 regidors però ha acabat amb 5, perquè un, Sergio González, ha passat a ser regidor no adscrit

L'alcalde també li va retirar el càrrec de regidor d'Esports i el va expulsar del govern per un cas de presumptes contractes irregulars a Urbanisme i Esports. Ara, González es presenta a la llista del PP.


El PSC, contra el projecte de l'alberg per a temporers a Pardinyes

El cap de llista del PSC, Fèlix Larrosa, hi arriba havent perdut les anteriors eleccions quan era alcalde de la ciutat, per només 81 vots. L'actual cap de l'oposició assegura que els lleidatans hauran d'escollir entre ell i Pueyo

Els socialistes s'oposen a la construcció de l'alberg per a temporers al barri de Pardinyes tal com està concebut, i també volen redimensionar el polígon industrial de Torreblanca. Tampoc estan d'acord amb la nova ubicació que ERC proposa per a l'estació d'autobusos de la ciutat


Crisi interna a Ciutadans

El PP confia que tindrà la clau del pròxim govern a la Paeria. El cap de llista serà l'advocat Xavier Palau. La formació s'obre a sumar una majoria alternativa i assegura que un possible acord amb el PSC passarà només perquè els populars tinguin responsabilitats en el pròxim govern.

Dels tres regidors que va obtenir Ciutadans el 2019, només en queda una, Maria Burrel, després que la direcció expulsés els altres dos. Burrel serà l'alcaldable. 


El Comú estrena candidata

Laura Bergés, professora de la UdL, encapçala per primer cop la candidatura del Comú de Lleida. Els dos regidors de la formació van formar part del tripartit municipal fins al 2021, però van decidir sortir-ne per discrepàncies amb el govern. Aleshores, van votar en contra dels pressupostos.

El 2019, la CUP va quedar fora del plenari. Ara, el seu candidat, el biòleg Rubén Cobo, aspira a tornar-hi. 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut