Gemma Geis, a la Conferència Mundial de la Unesco, quan era consellera, el maig del 2022
Gemma Geis, a la Conferència Mundial de la Unesco, quan era consellera, el maig del 2022
ELECCIONS MUNICIPALS 2023

Municipals a Girona: Gemma Geis busca retenir el feu de Junts, i Guanyem i el PSC aspiren a obtenir l'alcaldia

Marta Madrenas (Junts) es retira després de governar amb Quim Ayats (ERC) de vicealcalde, que posarà el pacte a prova a les urnes

Mercè SibinaActualitzat

La clau

L'exconsellera d'Universitats Gemma Geis opta a retenir el feu de Junts. La candidatura ha estat convulsa: l'arquitecta Assumpció Puig l'havia de liderar, però va acabar abandonant per pressions del partit. Al davant hi tindrà dos veterans de la política local: Lluc Salellas (Guanyem) i Sílvia Paneque (PSC). El vicealcalde Quim Ayats (ERC) comprovarà si el pacte amb Junts li ha passat factura o en pot treure rendiment. En joc, el model de ciutat.


Com està ara l'Ajuntament

Marta Madrenas (Junts) va guanyar les eleccions el 2019 amb 9 regidors. Va començar a governar en minoria amb acords puntuals, però va acabar fent un pacte de govern amb ERC, que té 4 regidors. A l'oposició hi ha Guanyem i el PSC, amb 6 regidors cadascun, i Ciutadans, que en tenia 2, però un va passar a ser no adscrit.

 

La batalla electoral

Marta Madrenas va revalidar l'alcaldia en les últimes eleccions a Girona. Ha exercit el càrrec des del 2016 i no es torna a presentar. Al cap de més d'un any d'estar en minoria, amb 9 regidors, i de tirar endavant amb acords puntuals amb les altres forces polítiques, Junts va arribar a un acord amb ERC i el govern municipal de coalició va passar a tenir 13 regidors. Però ha estat un govern també en minoria, a un de la majoria absoluta. Ara, amb les eleccions del maig, s'haurà de veure si el pacte ha desgastat els dos partits o els ha enfortit.

 

Gemma Geis, candidata de Junts

Les eleccions municipals no tenen cap favorit indiscutible i s'obren moltes alternatives. Que Gemma Geis encapçali la llista de Junts fa que pugin les apostes a favor d'aquesta formació: va ser vicerectora de la Universitat de Girona, on encara és professora i és coneguda per la ciutadania, el partit li dona suport i té experiència. L'alcaldable de Junts a Girona entoma el repte "més exigent i més difícil", però també "el més apassionant". Geis substitueix la candidata inicialment escollida com a cap de llista, l'arquitecta Assumpció Puig, que hi va renunciar per pressions internes.

 

Pel PSC repeteix amb Paneque

En aquestes eleccions hi ha molts candidats que veuen més a prop la possibilitat d'una victòria. La socialista Sílvia Paneque es troba, segurament, en el seu millor moment polític.

En aquests darrers quatre anys a l'oposició, i amb 6 regidors, ha recorregut la ciutat de dalt a baix, se l'ha vist arreu, fa servir les xarxes socials i s'ha posicionat estratègicament en l'àmbit nacional dins el partit.

Acaba de fitxar per a la llista l'excap de la policia municipal. Després d'anys de candidata, aquestes eleccions es presenten per a Paneque com un ara o mai per recuperar una alcaldia que durant dècades va tenir el PSC amb l'ara conseller de Recerca i Universitats, Quim Nadal.

 

Quim Ayats continua al capdavant d'ERC

El republicà Quim Ayats torna a repetir com a candidat i també juga fort. La decisió d'entrar al govern el 2020 li ha donat visibilitat com a vicealcalde de la ciutat i ha pogut incidir en l'obra de govern. És regidor des del 2007 i aspira a millorar els 4 regidors del 2019, que el van convertir en la quarta força al consistori. Ara té projectes per presentar com a aval i ha sabut esquivar les polèmiques. Pot tornar a ser decisiu.

 

Lluc Salellas aspira a l'alcaldia

Qui també se situa com a favorit és Lluc Salellas, que repetirà tàndem amb Cristina Andreu a Guanyem. Aquella iniciativa que naixia ara fa quatre anys ja és madura, ha fet una oposició forta i molt activa i aspiren a tot. A Salellas, amb vuit anys a l'oposició, trepitjant molt el carrer i amb la clara voluntat de ser una alternativa, el 2023 se li presenta també decisiu. Ja va donar la sorpresa a les anteriors eleccions municipals en convertir-se en segona força política davant d'ERC amb 6 regidors i aglutinant bona part de la societat gironina, independentista i progressista.

I en aquesta carrera també hi entren els partits minoritaris de la dreta, que podrien fer bellugar els equilibris dels partits forts.

 

Model de ciutat

Les circumstàncies no han ajudat l'últim mandat de Madrenas, marcat per la covid.

La neteja, els barris, la inseguretat, la mobilitat, els ciclistes, l'habitatge, els pisos turístics i el comerç són els temes que més s'han tractat als plens. L'oposició ha retret a l'alcaldessa que la feina de diputada s'ha allunyat dels problemes de la ciutat.

Ara es tracta de saber quines solucions hi aporten tots els partits que es presenten. La cara de la candidatura pesa, però si tothom té clar que ningú no podrà governar sol, o ho tindrà molt difícil, és interessant saber quin és el model de ciutat que es proposa. Propostes concretes, però també explicant què faran si han de pactar i amb qui. Governarà la llista més votada? Pot ser que la llista més votada quedi fora del govern?

A la balança del govern actual s'hi acumulen projectes de futur, com l'entrada sud de la ciutat; batalles perdudes, com el nou Trueta, o projectes pendents com el Pla especial de la Devesa. També té trumfos per ensenyar, com el nou contracte de la neteja.

 

Camino Fernández, candidata de Cs

Tot i que Ciutadans va aconseguir dos regidors a l'Ajuntament de Girona el 2019, ara, en plena crisi del partit, el cap de llista Daniel Pamplona, ara regidor no adscrit, ha decidit que no repetirà. En el seu lloc, es presenta Camino Fernández, exdiputada al Parlament de Catalunya. 

L'home fort del partit fins fa poc, Jean Castel, ha passat a les files de Valents.

 

El PP i els comuns aspiren a tornar al ple 

El PP té la voluntat de tornar al consistori i presentarà l'exregidor Jaume Veray. Per la seva banda, En Comú Podem aspira a tornar a obtenir representació i a facilitar una majoria d'esquerres, amb la professora i activista Eugènia Pascual.


L'espai postconvergent té dues llistes més

A l'entorn del mateix espai polític que ocupa Junts, a les pròximes municipals de Girona hi ha dues llistes més.

Ara Girona, que encapçalarà l'exregidor Carles Ribas i en la qual vol aplegar, a banda de moviments municipalistes i veïnals de la ciutat, també organitzacions polítiques que representen el centre catalanista i l'esperit de l'antiga Convergència, com ara el PDeCAT, Ara Cat, PNC, Convergents i Centrem.

Una segona llista amb un altre exregidor, Quim Oliva, al capdavant de Girona x Girona. Es presenta amb l'objectiu que la ciutat "es governi des dels barris i no des de la plaça del Vi".


Pendents dels pactes

Les eleccions municipals a Girona comencen amb un panorama molt interessant, on s'haurà de veure si Junts manté l'alcaldia amb una nova candidata o si els partits que té ben a prop, tant Guanyem com el PSC, guanyen espai polític i aconsegueixen desbancar-la. Ningú no augura una majoria clara i tornaran a ser claus els pactes. I aquí s'haurà de comprovar si ERC té prou força per tornar a ser decisiva en la formació d'un govern.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut