Carles Luz, alcalde de Gandesa, el 2020
Carles Luz, alcalde de Gandesa
ELECCIONS MUNICIPALS 2023

Municipals a Gandesa: Carles Luz busca un quart mandat 

L'alcalde, que va arribar a ser número 2 del PDeCAT a Tarragona el 2021, es presenta amb la marca Junts per Gandesa, i s'enfronta al nou candidat d'Alternativa per Gandesa-ERC, Joan Aubanell, i a la nova llista Som X Gandesa, de Diana Valimanya

Xavi RossinyolActualitzat

La clau

Carles Luz opta a la reelecció després de tres mandats com a alcalde de Gandesa. Alternativa per Gandesa, vinculada a ERC des del 2015, estrena candidat: l'enginyer agrònom Joan Aubanell, i hi ha una nova llista, Som X Gandesa, amb la sommelier Diana Vilamanya. L'Ajuntament té el repte d'impulsar el creixement industrial, ampliant el polígon, i aspira a accelerar les obres de les variants de l'N-420 i de la C-43, que han de treure el trànsit del centre. El projecte estrella en l'àmbit turístic és el centre de natura i futur alberg del santuari de la Fontcalda.


Com està ara l'Ajuntament

Junts té majoria absoluta, amb 6 regidors. A l'oposició hi ha Alternativa per Gandesa, marca local d'ERC, amb 4, i un regidor del PP.


La batalla electoral

Gandesa ha guanyat gairebé 200 habitants en els últims cinc anys i ara ja arriba als 3.200. Continua sent la quarta capital de comarca menys poblada de Catalunya, però en un territori que fa dècades que viu el despoblament, el repunt d'habitants a Gandesa és, per l'alcalde, un senyal que el municipi ofereix qualitat de vida i oportunitats de futur.


Carles Luz (Junts) opta a un quart mandat

Carles Luz fa dotze anys que és alcalde, primer amb CiU i ara, amb Junts per Gandesa. Primer va ser investit gràcies al PP, però, des del 2015, té majoria absoluta i governa en solitari. El 28M, aspira a començar un quart mandat i tirar endavant projectes emblemàtics, com el centre de natura i el futur alberg a l'antic santuari de la Fontcalda, que ja està en obres.

Luz es va decantar pel PDeCAT en el moment de la divisió amb Junts, i va arribar anar de número 2 a les llistes del Parlament de Catalunya per Tarragona. Però, finalment, ha fet una candidatura que aglutina les diferents famílies postconvergents, i que portarà per nom Junts per Gandesa.


Joan Aubanell, nou candidat d'ERC

Davant hi tindrà un nou rival. Alternativa per Gandesa, l'actual marca local d'ERC (fins el 2015, estava vinculada a la Federació d'Independents de Catalunya) estrena candidat, l'enginyer agrònom Joan Aubanell. Relleva com a cap de llista Miquel Aubà, alcalde del 1999 al 2011 i més tard senador d'ERC, que va morir l'any passat als 58 anys.

Aubanell creu que, després de dotze anys amb Luz a l'alcaldia, l'Ajuntament de Gandesa necessita "aire fresc" i "joventut".

Llança com a prioritats una política d'"acompanyament als joves agricultors" i la "transició energètica des del territori", amb la "creació de comunitats energètiques locals per reduir la factura de la llum" i les "emissions de CO2".


Diana Valimanya s'estrena amb Som X Gandesa

La sorpresa de la precampanya ha estat la llista Som X Gandesa, que té el suport del PSC, i que encapçala la cap de sala del restaurant El Bistrot, Diana Valimanya. La candidatura es presenta com una llista transversal, amb persones de diferents ideologies, que vol treballar sobretot per la "cohesió social" i per aportar "aire fresc" a l'Ajuntament.


Miguel Tomás, candidat del PP 

El PP (1 regidor) renova la candidatura, amb Miguel Tomás, que promet atenció a la gent gran, habitatge de lloguer i polítiques socials per a les famílies vulnerables.


Política industrial

El polígon de La Plana està al 100% de la capacitat, i l'Incasòl ja no té cap parcel·la per vendre. L'Ajuntament ha pactat amb el govern l'ampliació del sòl, que ha de permetre el creixement de les empreses que ja hi ha instal·lades i l'arribada de noves.

La inversió més gran dels últims anys ha estat la de Freshly Cosmetics, que hi ha posat en marxa una planta logística, amb 150 llocs de treball previstos. Ara hi vol obrir un centre de producció, que donarà feina a personal qualificat.


Viver d'empreses amb almàssera i celler

L'Ajuntament projecta fer créixer el viver d'empreses que té al polígon amb un espai per a emprenedors del món del vi i de l'oli. És un dels grans projectes de futur de Gandesa, que costarà 6 milions d'euros i que l'Ajuntament pretén finançar amb els fons Next Generation i amb diners del fons de transició nuclear. L'alcalde compta que tindrà una almàssera, un celler viverista i un espai de showcooking.


Les variants de la C-43 i de l'N-420

A la plaça de la Farola de Gandesa, al centre del nucli urbà, s'hi creuen dues carreteres importants: la C-43, de la Generalitat, i l'N-420, de l'Estat. Totes dues esperen des de fa anys projectes de variants, que haurien de treure bona part del trànsit i, sobretot, els camions del centre de Gandesa.

Foment s'ha compromès a accelerar la licitació del projecte i, mentrestant, a fer millores a la trama urbana de la nacional. Gandesa ha liderat un pacte d'alcaldes i empreses per demanar el desdoblament de l'N-420 com antídot contra el despoblament.


Batalla de l'Ebre i necròpoli romana

En l'àmbit patrimonial, l'Ajuntament treballa en la reforma del Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre, que tindrà un espai específic per a l'Associació d'Aviadors de la República, i acaba d'inaugurar una nova senyalització a la necròpoli preibèrica de Coll del Moro.
ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut