Municipals a Barcelona: Com estan les enquestes i la batalla política

Totes les claus de la lluita per l'alcaldia més ajustada dels últims anys
Berta Solanas Actualitzat
TEMA:
Eleccions municipals 2023

Què diuen les enquestes?

Enquesta a enquesta, cada cop és més evident que la decisió de Xavier Trias d'encapçalar la candidatura de Junts a Barcelona ha modificat el panorama electoral a la capital catalana i també les estratègies de la resta de partits. 

Ara són clarament quatre les candidatures que, més o menys frec a frec, es disputen guanyar les eleccions, sense que això signifiqui necessàriament que els seus caps de llista (Xavier Trias, Jaume Collboni, Ada Colau o Ernest Maragall) puguin aconseguir l'alcaldia


Què diuen els principals candidats? 

"El nostre model de ciutat protegeix els veïns, el comerç de proximitat i la lluita contra els especuladors"

Ada Colau. Barcelona en Comú  

Es presenta per tercera i última vegada, un cop autoritzada pel seu partit. Considera que fa falta un altre mandat per acabar la feina començada. Sosté que ha aconseguit que Barcelona sigui la ciutat de l'Estat que més diners dedica a serveis socials i a habitatge, alhora que és acusada per la resta de candidats d'haver desprestigiat la ciutat. Dos dels seus regidors més destacats, Laura Pérez i Eloi Badia, han decidit no formar part de la candidatura, i s'hi ha sumat Guille López, portaveu d'Eixample Respira.  


 

"Recuperarem la Barcelona referent a Catalunya i al món"

Ernest Maragall. ERC

Serà el seu segon intent després que el 2019 guanyés les eleccions però no pogués ser alcalde, ja que Manuel Valls, aleshores amb Ciutadans, va donar els vots al tàndem Colau-Collboni. En aquests quatre anys, ha donat suport als pressupostos d'Ada Colau, no sempre de bon grat, i a la majoria de les iniciatives dels comuns, tot i explicar reiteradament que el seu model de ciutat és un altre. 


 

"La meva és una candidatura sòlida i il·lusionant després d'anys de desencant"

Jaume Collboni. PSC 

Ha governat amb Ada Colau des del 2019 i també van compartir govern municipal uns mesos de l'anterior mandat, però el suport del PSC al 155 va fer que Colau fes fora del govern els socialistes. No sempre d'acord en tots els temes, les seves diferències s'han fet molt més visibles en els últims mesos (superilles, aeroport, mobilitat...) i han culminat, inicialment, en l'oposició socialista al pla d'usos de l'Eixample. A finals de gener, Colboni va abandonar les reves responsabilitats a l'Ajuntament per poder lluitar "amb més llibertat" per l'alcaldia de Barcelona. 


 

"Cal recuperar el lideratge de Barcelona" 

Xavier Trias. Junts

La renúncia d'Elsa Artadi el maig del 2022 va fer que Junts pressionés l'exalcalde de Barcelona per posar-se al capdavant de la candidatura. La seva decisió es va fer esperar sis mesos. Ha estat l'últim candidat amb opcions a incorporar-se a la cursa electoral, però més d'una enquesta el dona per guanyador. Vol ser "el candidat Trias" i no pas "el candidat de Junts" (el nom de Junts no apareix ni a la propaganda ni als vídeos) i sumar votants de l'òrbita postconvergent, tenint en compte que el PDeCAT té els drets electorals


Quina importància tenen els pactes? 

Després del 28M, tot dependrà dels pactes, dels suports i dels vetos que uns i altres rebin de la resta de partits. Si cap candidat obté el suport d'almenys 21 regidors, l'alcaldia serà per al cap de llista de la formació més votada, que haurà de governar en minoria, almenys d'entrada. 

I, no oblidem que alguns d'aquests candidats ja han dit que només es presenten per ser alcaldes i que no es plantegen ser segons de ningú ni quedar-se a l'oposició. Xavier Trias i Jaume Collboni són els que amb més claredat ho han manifestat: si no són alcaldes, se n'aniran a casa. 


Quin paper hi tenen els partits més petits? 

Per a la resta de partits, l'objectiu és arribar al 5% dels vots, perquè, si no, es queden fora de l'Ajuntament.  

El PP va entrar pels pèls el 2019 (va obtenir el 5,01% dels vots). Aquest cop, es presenta amb Daniel Sirera, que ja va ser regidor de l'Ajuntament de Barcelona del 1996 al 1999, i també diputat i líder dels populars a Catalunya. 

Ciutadans presenta la diputada Anna Grau, que va vèncer a les primàries contra l'exregidor Koldo Blanco. Les eleccions internes es van convocar després que M. Luz Guilarte, un cop proclamada candidata, hi renunciés, perquè havia perdut la confiança dels seus companys al ple.

Per Valents, successors de la candidatura Barcelona pel Canvi de Manuel Valls, la candidata és Eva Parera, exdiputada del PP al Parlament. 

La CUP, que el 2019 es va quedar amb el 3,89% dels vots, presenta ara la diputada Basha Changue, escollida per la militància, amb la intenció de tornar a entrar al ple.

Vox ha escollit Gonzalo de Oro-Pulido per entrar, per primer cop, a l'Ajuntament de Barcelona.

I també ho intentarà Daniel Vosseler, amb la candidatura de Barcelona ets tu, un projecte declaradament anti-Colau.


Com està ara l'Ajuntament? 

ERC i els comuns tenen 10 regidors cadascun. El govern està format per Barcelona en Comú (10) i el PSC (8), que governen en minoria. ERC és el principal grup de l'oposició. El grup de Manuel Valls (6 regidors) s'ha desfet: 3 són al grup de Ciutadans, 1 és regidora no adscrita, i 2 han muntat un altre grup, que es diu Valents. A l'oposició, també hi ha Junts (5) i el PP (2).

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut