Miquel Noguer, alcalde de Banyoles, durant el pregó de la festa major de Sant Martirià, que va fer el cineasta Albert Serra, l'octubre passat

Municipals a Banyoles: L'incombustible Miquel Noguer opta a un cinquè mandat amb Junts, i ERC busca fer el tomb

La ciutat supera els 20.000 habitants i, per això, el nou Ajuntament passa de 17 a 21 regidors
Redacció Actualitzat
TEMA:
Eleccions municipals 2023

La clau

Miquel Noguer aspira a continuar governant un altre mandat, després de setze anys com a alcalde de Banyoles, dotze amb majoria absoluta. ERC espera escurçar distàncies i convertir-se en alternativa.


Com està ara l'Ajuntament

Junts (9) governa amb comoditat, amb majoria absoluta. A l'oposició hi ha ERC-Junts per Banyoles (5), Sumem Banyoles (2) i Convivència i Progrés (1).


La batalla electoral

El pròxim mandat, l'Ajuntament de Banyoles passarà de 17 a 21 regidors: hi haurà quatre membres més al consistori perquè la ciutat ha superat els 20.000 habitants per primer cop a la història. Amb aquest canvi, l'ajuntament ha incorporat l'àrea municipal de Serveis Socials, que abans gestionava el Consell Comarcal, presidit per ERC.

Miquel Noguer, de Junts, opta a un cinquè mandat: ha guanyat les últimes quatre eleccions (primer amb CiU i després amb Junts) i les últimes tres, a més, amb majoria absoluta. Noguer, que també és el president de la Diputació de Girona, aposta per continuar després de mitja vida dedicada a la política (també ha presidit els Consell Comarcal de la Garrotxa, i abans de Banyoles, va ser alcalde 15 anys de Mieres, a la Garrotxa).


Jaume Butinyà, candidat d'ERC

ERC, abans amb la marca Junts per Banyoles i ara amb Som Banyoles, vol fer un tomb per erigir-se en alternativa de govern. Torna a presentar Jaume Butinyà, bomber, ara portaveu republicà a l'Ajuntament i diputat al Parlament.


Jana Soteras, cap de llista de la CUP 

Sumem Banyoles, la unió de CUP i ICV ara fa quatre anys, incorpora ara les sigles de la CUP, i té com a alcaldable Jana Soteras, community manager, organitzadora d'esdeveniments i creadora de continguts. Soteras és ara regidora a l'oposició i va ser número 2 en la candidatura del 2019


Quim Fernández repeteix al PSC 

I el PSC, per primer cop en dotze anys, presenta candidatura pròpia, amb les seves sigles, al costat de Convivència i Progrés. L'actual portaveu, el periodista Quim Fernández, repetirà com a alcaldable. 


Els grans projectes de futur

Sobre la taula, i ja encarrilats, hi ha projectes de gran envergadura per al pròxim mandat. Entre ells, la nova biblioteca, amb el pla de millora urbana de la Providència, que donarà servei a la comarca i vol ser un revulsiu cultural.

Un altre projecte que s'enllestirà en el pròxim mandat és la renovació del Museu Arqueològic de Banyoles, que haurà d'esperar uns mesos més i que mostrarà l'adaptació de l'ésser humà al territori.

També s'haurà de donar sortida a l'exposició d'una de les col·leccions privades d'art més importants del país que ha donat al municipi la família Gimferrer, i que consta d'obres de Picasso, Miró, Rembrandt o Goya.

I un quart projecte de pes és el futur del Monestir, bressol de la ciutat i un dels conjunts patrimonial i culturals més valorats. L'Ajuntament li vol donar més usos i obrir-lo més al públic.


Habitatge públic

El nou govern haurà de gestionar la construcció d'habitatge públic del municipi. Es va anunciar que es faria al barri de Can Puig, però la decisió va crear malestar i es va acabar descartant mentre s'estudien nous espais.

Sobre la taula també hi ha l'ampliació de la llar d'infants municipal per oferir més places. L'any passat, algunes famílies es van mobilitzar per reclamar-ne més perquè l'oferta no cobria la demanda. En canvi, ja s'ha tancat l'esperada ampliació de l'institut Josep Brugulat.

Pel que fa a altres serveis, en aquest mandat, ha començat a funcionar el nou contracte de recollida de residus, que ha dut el porta a porta comercial.

I, en mobilitat, estan en marxa les obres de la C-66 que fa de variant. Han de reduir la perillositat del tram i s'han reactivat després de mesos aturades.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut