Vaixells de l'exèrcit rus, aquest dimarts als Dardanels (Reuters / Yoruk Isik)
Vaixells de l'exèrcit rus, aquest dimarts als Dardanels (Reuters / Yoruk Isik)

Moviments militars de Rússia i els Estats Units amenacen la via diplomàtica

Creix la tensió a Ucraïna, amb vaixells militars russos dirigint-se cap al mar Negre mentre soldats dels Estats Units continuen arribant a Polònia

Redacció/AgènciesActualitzat

Tot i els esforços diplomàtics per evitar una guerra a Ucraïna, els moviments de tropes de cara a una hipotètica escalada del conflicte no s'aturen. En una guerra de nervis en què la tensió és cada vegada més evident, aquest dimarts s'han vist imatges de vaixells militars russos passant pels Dardanels cap al mar Negre i de l'arribada de més soldats dels Estats Units a Polònia, prop de la frontera ucraïnesa.

Sis embarcacions russes que estaven fent maniobres al Mediterrani es dirigeixen cap al mar Negre, segons mostren imatges difoses pel Ministeri de Defensa rus:


Els tres primers vaixells han creuat el Bòsfor aquest dimarts i es preveu que els altres el travessin aquest dimecres.

Moscou va anunciar el mes passat que les seves forces navals durien a terme exercicis de gran envergadura que afectarien tota la flota entre gener i febrer, en una altra demostració de força en plena crisi ucraïnesa.

Rússia ha desplegat més de 100.000 efectius prop de la frontera amb Ucraïna. El Kremlin nega cap pla per envair el país, però reclama garanties en matèria de seguretat, entre les quals un compromís de no desplegar míssils prop de les seves fronteres, una reducció de la infraestructura militar de l'OTAN i un veto a l'entrada d'Ucraïna a l'Aliança Atlàntica.

 


Tropes nord-americanes continuen arribant a Polònia

I més al nord, prop de la frontera de Polònia amb Ucraïna, també hi ha moviments militars. En aquest cas, de soldats nord-americans que segueixen reforçant la zona davant d'un eventual atac rus.

A bord d'un Boeing 747, centenars de soldats i equipament militar han arribat a l'aeroport de Jasionka, a la localitat de Rzeszów, a uns 100 quilòmetres de la frontera amb Ucraïna. Formen part dels prop de 3.000 militars que els Estats Units van anunciar com un reforç del flanc oriental de l'OTAN.

A més d'aquestes tropes, el Pentàgon manté 8.500 soldats en "alerta elevada" en bases nord-americanes, a punt per enviar-los a l'est d'Europa si hi ha una escalada del conflicte.

Soldats dels Estats Units aterren a Rzeszow, a uns 100 quilòmetres de la frontera ucraïnesa
Soldats dels Estats Units aterren a Rzeszów, a uns 100 quilòmetres de la frontera ucraïnesa (Reuters / Patryk Ogorzalek)


El Kremlin desmenteix Macron

La via diplomàtica, però, continua viva. El president francès, Emmanuel Macron, ha acabat aquest dimarts una marató que l'ha portat a reunir-se amb els màxims dirigents de Rússia, Ucraïna, Alemanya i Polònia en menys de 24 hores. Macron ha anunciat certs avenços i, fins i tot, ha dit que havia aconseguit la promesa de Putin de no emprendre noves iniciatives militars.

Al cap de poca estona, però, Rússia ho ha desmentit. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha dit que no sabia de què parlava el president francès. Segons el Kremlin, un acord sobre Ucraïna amb Macron és "impossible" perquè encara que França ocupi la presidència semestral de la UE no lidera l'OTAN.

Macron, amb el canceller alemany, Olaf Scholz, i el president polonès, Andrzej Duda
Macron amb el canceller alemany, Olaf Scholz, i el president polonès, Andrzej Duda (EFE / Thibault Camus)

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut