Moscou diu que Putin es va reunir amb Prigojin cinc dies després del motí fallit de Wagner

El portaveu del Kremlin ha explicat als periodistes que el president rus es va reunir amb una trentena de comandants mercenaris per escoltar les explicacions sobre la rebel·lió

RedaccióActualitzat

El president rus, Vladímir Putin, es va reunir amb el líder del grup Wagner, Ievgueni Prigojin, només cinc dies després de la rebel·lió dels mercenaris combatents a Ucraïna al costat de Rússia. Una trobada, fins ara, sense fotos ni vídeos, ni per descomptat declaracions dels protagonistes. 

Ho ha explicat el portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov, a la seva compareixença diària davant dels periodistes. Segons Peskov, la reunió es va celebrar el dia 29 de juny al Kremlin i va durar tres hores. Putin hi va convidar fins a 35 persones, entre les quals hi havia una trentena de comandants de Wagner i el mateix Prigojin.

Segons el relat de Peskov, el president rus va escoltar les explicacions dels mateixos comandants sobre què havia passat durant la rebel·lió i els va oferir noves opcions de feina i combats.

Durant la reunió, sempre segons Peskov, haurien reafirmat la lleialtat a Putin:

"Ells (els comandants) van destacar que són ferms partidaris i soldats del cap de l'Estat i del comandant en cap suprem. També van dir que estan disposats a continuar lluitant per la pàtria."

Tot plegat, quan encara no se sap on es troba Prigojin. Hauria d'estar exiliat a Bielorússia, segons l'acord que hauria aturat la rebel·lió entre Moscou i el mercenari, però la setmana passada el president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, va assegurar que ja no era al seu país.

Un relat, el de la trobada de Putin amb Wagner, que no encaixa. Reunir-se amb els que uns dies abans acusava d'apunyalar-lo per l'esquena no forma part del llibre d'estil del president rus.  A més, pocs dies després Moscou va confiscar béns de diverses propietats de Prigojin. 
 

Mercenaris de Wagner durant la rebel·lió del dia 24 de juny a Rostov del Don (Alexander Ermochenko/Reuters)

Les declaracions de Peskov sumen encara més interrogants sobre la gestió de la rebel·lió que ha fet el Kremlin, possiblement el repte més gran al qual s'ha hagut d'afrontar Putin des de la seva arribada a la presidència el 1999.

Durant la rebel·lió, els combatents de Wagner van prendre la ciutat de Rostov del Don, els tancs de Wagner van arribar fins a 200 quilòmetres de la capital del país, Moscou. A més, van abatre un nombre no especificat d'helicòpters militars matant-ne els pilots.

Des de l'aixecament dels mercenaris, Putin i el Kremlin han intentat projectar normalitat amb la participació del mateix president a diversos actes i reunions, fins i tot amb un bany de masses en un viatge a la república russa del Daguestan, al nord del Caucas.

 

ARXIVAT A:
Rússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut