Mare i fills moren al Nepal per la imposició d'abandonar la llar quan es té la regla

El "chhaupadi" és una tradició hindú que prohibeix a les dones entrar a casa durant el període menstrual, per "no contaminar la llar"
Redacció Actualitzat

Una dona i els seus dos fills de 7 i 9 anys han mort a l'interior d'un cobert a l'oest del Nepal després de veure's obligada ella a marxar de casa durant la menstruació.

Aquesta pràctica hindú, coneguda com a "chhaupadi", prohibeix a les dones entrar a casa durant el període menstrual per no contaminar la llar.

Amba Bohara, una dona nepalesa de 35 anys, i els seus dos fills, es van refugiar de les temperatures sota zero en un un petit cobert sense finestres ni ventilació a prop de casa seva al petit poble de Pandusen.

 

El fred la va obligar a encendre una foguera. Al matí, quan la seva sogra va obrir la porta, se'ls va trobar a tots tres morts per la inhalació de diòxid de carboni mentre dormien.

 

Notícia relacionada: Cadena humana de dones per la igualtat a l'Índia entre protestes fonamentalistes

 

El responsable de l'administració local, Khadak Bohora, ha explicat que hi ha més coberts i cabanes reservades a aquests propòsit, i ha assegurat que l'espai era minúscul:

" Hi havia molt poc espai per acollir tres persones, i amb el fred que fa hauria estat impossible dormir sense foc."

 

Aquesta no és la primera mort a conseqüència d'aquesta pràctica, prohibida des del 2005 pel Tribunal Suprem.

Més de 4 dones mortes en un any

Aquesta és la quarta mort en un any. Dues joves de 21 i 15 anys van morir per hipotèrmia i una altra de 18 anys per la mossegada d'una serp verinosa mentre era en una d'aquestes cabanes precàries.

 

L'any 2017 el Parlament del Nepal va aprovar una llei que determina que forçar una dona a marxar de casa per aquesta pràctica pot tenir una pena de 3 mesos de presó i una multa de 3.000 rupies, uns 35 euros, però la llei no s'ha posat en pràctica de manera efectiva a les zones més remotes i endarrerides del país de l'Himàlaia.

A l'Àsia hi ha d'altres països amb costums discriminatoris contra les dones durant la menstruació. A l'Índia tenen prohibit manipular aliments o cuinar, i estan obligades a dormir en una habitació o en un llit separades de les seves parelles i familiars.

 

 

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut