Acompanyant el vehicle que porta els cossos dels nens morts a l'atac aeri (EFE)

Moren deu nens en un atac aeri de la coalició liderada pels Estats Units a l'Afganistan

Ho denuncia l'ONU, que exigeix una investigació "a les autoritats corresponents i les parts involucrades en el bombardeig"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Estats Units

Les Nacions Unides han denunciat la mort de 13 civils, deu dels quals eren nens, en un bombardeig de les tropes internacionals liderades pels Estats Units a la província de Kunduz, al nord de l'Afganistan. En un comunicat, la missió de l'ONU en aquest país afirma que tres persones més van quedar ferides en aquest atac aeri de dissabte que van fer "les forces militars internacionals per fer costat a les tropes progovernamentals" en la lluita contra els talibans.

Segons les "conclusions preliminars", l'ONU creu que deu dels morts eren menors de la mateixa família i desplaçats interns arran del conflicte de l'Afganistan des de la invasió dels Estats Units fa 18 anys.

L'atac aeri s'hauria fet de matinada en una operació a l'àrea de Telawka, a la província de Kunduz, amb l'objectiu de donar suport a l'exèrcit afganès durant una ofensiva contra els talibans. Les Nacions Unides exigeixen una investigació:

"La Unama [la missió de l'ONU a l'Afganistan] urgeix les autoritats corresponents i les parts involucrades en el bombardeig que facin les seves pròpies investigacions i que prenguin mesures immediates per salvaguardar els civils de qualsevol dany"

A més, es reclama una compensació per a les víctimes.

Els cossos tapats dels civils morts en el bombardeig (EFE)

El comunicat no concreta quin país ha fet el bombardeig, tot i que Unama es limita a entrenar les forces afganeses i només els Estats Units donen suport aeri a les operacions antiterroristes de la zona.

Des de les tropes afganeses, però, es nega que hi hagués baixes civils a Telawka i s'assenyala que l'operació va acabar amb una trentena de talibans morts.

La guerra de l'Afganistan va causar l'any passat la mort de 3.804 civils, segons les Nacions Unides. Va ser una xifra rècord des que fa deu anys l'ONU va començar a comptabilitzar les víctimes civils en aquest país.

El 2018 van morir el mateix nombre de civils en bombardejos aeris que els anys 2014, 2015 i 2016 junts. Concretament, hi va haver 1.015 víctimes (536 morts i 479 ferits). D'aquest miler de víctimes, 632 (393 morts i 239 ferits) van correspondre a atacs de les forces internacionals.

 

 

ARXIVAT A:
Estats Units Jihadisme Drets humans
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut