Mor un nadó prematur al Trueta pel mateix bacteri que en els casos de la Vall d'Hebron

Salut considera que la "causa principal" de la mort ha estat la immaduresa del prematur, nascut a les 24 setmanes amb 600 grams
Redacció Actualitzat
TEMA:
Salut

Un nadó nascut a les 24 setmanes de gestació que estava ingressat a la Unitat de Neonatologia de l'Hospital Josep Trueta de Girona ha mort aquest diumenge per una klebsiel·la multiresistent, el mateix bacteri que la setmana passada va causar la mort de dos nadons a l'Hospital Vall d'Hebron. El nadó, prematur extrem, va néixer amb 600 grams de pes.

Segons l'Institut Català de la Salut, al Trueta hi ha tres nadons més que tenen el bacteri, però no han emmalaltit. La Unitat de Neonatologia ha extremat les mesures de control i prevenció encaminades a reduir el risc de contagi.

Brot controlat

El secretari general de Salut Pública, Joan Guix, ha anunciat aquest dilluns que "el brot del Trueta està totalment controlat", perquè fa 20 dies de la detecció del darrer cas de nadó colonitzat pel bacteri. Amb aquest marge, el centre considera que la Unitat de Neonatologia està "lliure de malaltia".

 

Lluís Mayol, director clínic de pediatria del Trueta. ACN

El cap de Servei de Pediatria del Trueta, Lluís Mayol, considera que en el cas del nadó que ha mort aquest diumenge, "la causa principal de la seva mort ha estat la immaduresa":

"Un nadó que neix a les 24 setmanes de gestació i amb un pes 600 grams, no està format: li falla el sistema neurològic, el sistema immunitari, el sistema respiratori, el sistema circulatori, el sistema digestiu, li falla la pell... els bacteris tenen un camp adobat en un individu immunodeprimit per introduir-s'hi i proliferar."

 

El bacteri causant de la mort viu al tub digestiu, encara que es troba a qualsevol lloc del medi ambient. Entre els factors de risc per contraure el "Klebsiella pneumoniae" figura la prematuritat, per la qual cosa les unitats de neonatologia són espais on es poden detectar brots.

Lluís Mayol ha reconegut que és molt complicat determinar les causes dels contagis del bacteri als nadons:

 

"Extremem les mesures de neteja, però, tot i això, la infecció segueix sent una de les causes importants de mortalitat en aquests nadons."


Al desembre van començar el degoteig de casos de nadons portadors del bacteri al Trueta, que es va intensificar al març, quan es va declarar el brot al Servei de Vigilància Epidemiològica del Departament de Salut a Girona. El nadó que ha mort aquest diumenge era el cas número 13 dels detectats al Trueta.

 

Hospital Josep Trueta de Girona. ACN

 

El mateix bacteri, però de soques diferents

Des de la direcció de l'hospital han desvinculat el cas del nadó mort al Trueta amb els dos nadons morts al Vall d'Hebron perquè les soques de klebsiel·la són diferents.

Al Vall d'Hebron n'hi ha vuit amb les mateixes circumstàncies. Els dos nadons morts van néixer amb 24 setmanes i 680 grams de pes i 25 setmanes i 485 grams.

Tots dos presentaven un quadre d'enterocolitis, una patologia molt freqüent entre els prematurs, que causa la inflamació de l'intestí i facilita el pas dels bacteris a la circulació sanguínia. En el cas de la klebsiel·la va derivar en una sèpsia i, finalment, en la mort.

Els responsables de l'hospital van estimar com a hipòtesi més probable del contagi la manipulació creuada dels nadons per part de persones o objectes contaminats i van descartar que l'origen del focus fos ambiental.

Salut informa que a Catalunya, entre el 2015 i el 2018, hi ha hagut 8 brots de klebsiel·la amb 94 afectats, dels quals 7 van morir.

ARXIVAT A:
Salut
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut