Shelley Duvall va fer poques pel·lícules però amb aquesta imatge icònica a "La resplendor" ha passat a la història del cinema (Europa Press/Warner Bros)

Mor Shelley Duvall, la dona terroritzada per Jack Nicholson a "La resplendor"

Va fer set pel·lícules amb el seu mentor, el director Robert Altman, i va participar a "Annie Hall", de Woody Allen, però Kubrick la va fer passar a la història del cinema

Actualitzat

Ha passat a la història com la cara més terroritzada del cinema quan va esquivar la destral d'un embogit Jack Nicholson a la pel·lícula "La resplendor" (1980). Shelley Duvall, l'actriu que va coprotagonitzar el llegendari film de Stanley Kubrick, ha mort aquest dijous als 75 anys a Texas.

L'actriu va morir mentre dormia a casa seva a causa de complicacions derivades de la diabetis que tenia, segons va informar la seva parella des de fa 35 anys, Dan Gilroy, a The Hollywood Reporter

"La meva estimada, dolça, meravellosa companya de vida i amiga ens ha deixat. Massa patiment últimament, ara és lliure. Vola lluny, bella Shelley", ha dit Gilroy a la revista.

Duvall va néixer i va créixer a Texas. El 1970, va conèixer el director Robert Altman en una festa i aquest li va demanar que participés en la seva pel·lícula "Volar és per als ocells", que va suposar el seu primer paper a la gran pantalla. Altman va ser el seu mentor, i va protagonitzar altres pel·lícules del director, com "McCabe i la senyora Miller" (1971), "Lladres com nosaltres" (1974), "Nashville" (1975) o "Tres dones" (1977). Amb aquesta última, Duvall va guanyar el premi a millor actriu al Festival de Cannes i una nominació al BAFTA.

Duvall també va participar a Annie Hall, cinta dirigida per Woody Allen el 1977 en què va coincidir amb Diane Keaton, Tony Roberts, Carol Kane o Paul Simon. Però sens dubte el paper que la va catapultar a la fama va ser el de la pel·lícula de terror "La resplendor", de Stanley Kubrick, una adaptació del llibre de Stephen King.

"La resplendor", un rodatge de malson per a l'actriu

Al film, Duvall va interpretar Wendy Torrance, una dona turmentada pel seu marit Jack Torrance (Jack Nicholson). Després de mesos tancats en un hotel a Colorado aïllat per la neu, Jack perd el cap mentre la seva dona i el seu fill Danny (Danny Lloyd) són el blanc de la seva ira i de tètriques al·lucinacions.

Una experiència que no va ser gens satisfactòria per a l'actriu, que el 1981 va confessar que va estar "plorant 12 hores al dia durant setmanes" mentre rodava la pel·lícula

"Mai tornaré a donar tant. Si vols omplir-me de dolor i dir-ne art, endavant... però no amb mi", va sentenciar Duvall.

Entre les pel·lícules de Duvall que van seguir "La resplendor" hi ha "Popeye", "Els herois del temps", "Roxanne" o "Retrat d'una dama", entre d'altres. 

Es va retirar de l'actuació el 2002 després de protagonitzar la comèdia dramàtica "Manna from Heaven", però va tornar a la gran pantalla per a la pel·lícula de terror indie del 2023 "The Forest Hills", que va suposar el seu últim paper com a actriu.

 

ARXIVAT A:
ObituariCinema
Anar al contingut