Una serp marró oriental com aquesta, sospitosa de les mossegades, és una de les més verinoses del món (Wikimedia Commons)

Mor per la mossegada d'una serp verinosa quan la treia de sobre un amic a Austràlia

A l'espera de les proves toxicològiques, se sospita que l'espècie responsable és una serp marró oriental, una de les més perilloses del país i del món

RedaccióActualitzat

Un home de 69 anys ha mort per la mossegada d'una serp quan intentava treure-la de sobre del seu amic, a la localitat de Koumala, al centre de Queensland, a Austràlia. No se sap del cert quin tipus de serp el va mossegar, però pels símptomes se sospita que ha estat una serp marró oriental, una de les més verinoses del país. 

"La serp s'havia caragolat a la cama del seu amic", diu la doctora Claire Bertenshaw, del Servei d'Ambulància de Queensland, que va atendre dissabte els dos homes. Quan van arribar un dels homes era mort per un col·lapse cardíac que no van poder revertir ni els veïns d'aquesta localitat rural del nord est d'Austràlia, ni els paramèdics que hi van insistir durant mitja hora més, ni el desfibril·lador. La serp havia mossegat l'home al braç i al pit.

L'amic de la víctima, de 65 anys, es va poder salvar després de traslladar-lo en helicòpter a l'hospital de Mackay, a 60 quilòmetres. Aquest diumenge al matí ja ha estat donat d'alta, segons el servei de salut de Queensland.

Els dos homes assitien a les celebracions dels 100 anys de l'escola estatal de Koumala quan han passat els fets. Aquest dissabte al vespre, un centenar de persones s'havien reunit a la petita localitat, algunes s'hi havien desplaçat especialment per a l'esdeveniment.

Les víctimes assistien a la celebració dels 100 anys de l'escola (Koumala state school)

La serp marró oriental, sospitosa habitual

De moment, s'està a l'espera dels resultats de les proves toxicològiques per determinar quina espècie de serp ha estat la responsable d'aquesta mort. "A partir dels símptomes que tenia el pacient i del col·lapse cardíac, és més que probable que fos una serp marró", va dir la doctora Bertenshaw. 

A l'estat de Queensland hi ha 78 espècies de serps verinoses, tot i que només 12 són considerades "potencialment perilloses" pel govern de Queensland. D'aquestes n'hi ha set que es consideren molt perilloses o mortals entres les quals hi ha la serp costanera de Taipan, considerada la més verinosa del món, seguida de la serp marró oriental.

La doctora Christina Zdenek, investigadora de la Universitat de Queensland, ha dit que les serps marrons orientals (Pseudonaja textilis) estan darrere de la majoria de víctimes mortals a Austràlia. "Al voltant d'una o dues persones moren cada any a tot el país per mossegades de serp" diu Zdenek. A l'estat de Queensland, el 2022 es van registrar unes 850 mossegades de serp.

Què fer si et pica una serp verinosa

L'existència d'aquestes serps de verí potencialment mortal fa que els serveis d'emergència australians no es cansin de recordar com s'ha d'actuar en aquest casos.

La millor recomanació per evitar la mossegada és allunyar-se d'aquestes serps, diu la doctora Zdenek, però que en cas que t'inoculi el verí,"el que fem després és crucial".

"El factor decisiu, que determina si la gent viu o mor, és com es gestiona la mossegada. La recomanació és compressió, immobilització, mantenir la calma i anar a l'hospital." 

La doctora Claire Bertenshaw reitera la importància dels primers auxilis en cas d'una mossegada de serp. L'objectiu és limitar la quantitat de verí que circuli pel cos.

"Cal estirar-se, quedar-se el més quiet possible, i demanar ajuda de seguida. Si pot ser, demaneu a algú altre us apliqui un embenat de pressió que immobilitzi l'extremitat afectada, i això hauria de ser tan ajustat com ho faríeu per un esquinç."

Finalment, diu Bertenshaw "espereu que arribi l'ajuda intentant mantenir la calma tant com sigui possible".

ARXIVAT A:
BiodiversitatAustràlia
Anar al contingut