Nemesi Solà i Franquesa ha mort als 95 anys (Banc de la Memòria Democràtica)

Mor Nemesi Solà, "segrestador" de la marededeu de Núria durant el franquisme

L'activista antifranquista i referent de la cultura popular ha mort als 95 anys

Ha mort als 95 anys l'activista Nemesi Solà i Franquesa, molt implicat en la cultura popular, el catalanisme i l'escoltisme.

Va impulsar tradicions com la Flama del Canigó com a símbol dels Països Catalans o la recuperació de la memòria històrica del fossar de les Moreres, amb l'associació Memorial 1714.

Com a militant antifranquista va organitzar fugides a través dels Pirineus i va participar en la vaga de tramvies del 1951. També va lluitar contra les imposicions de la dictadura des d'agrupacions escoltes i altres organitzacions on va tenir un paper actiu, com l'Associació Tradicions i Costums i Òmnium Cultural. També va participar en la creació del Museu de l'Exili de la Jonquera.

La cerimònia de comiat es fa aquest dilluns a Sant Pere Pescador, a l'Alt Empordà, on vivia.


"Segrest" de la talla de la marededeu de Núria

En la seva trajectòria, un dels capítols més recordats és el "segrest" de la imatge de la marededeu de Núria el juliol del 1967, que ell va idear per evitar que fos coronada per Franco, un episodi que recordava en una entrevista del Banc de la Memòria Democràtica:

"El grup va pujar a dormir a Núria, al passadís que hi ha entre l'entrada de l'església i l'hotel. Hi havia un especialista a rebentar portes i ja teníem calculada la mida que feia la marededeu de Núria per posar-la en una motxilla que portàvem. Un espeleòleg li va posar el casc d'espeleologia perquè anés més protegida."


Els autors de la sostracció van fer un comunicat sobre l'acció. Al final, la coronació es va fer sobre una còpia de guix, amb molta vigilància policial, poca assistència popular i algunes absències remarcables, com la del nunci del Vaticà.

La talla va ser guardada en una masia de Vallgorguina, en un pis de Barcelona i un altre de Vilanova i la Geltrú. La van tornar el 1972, coincidint amb la presa de possessió de Narcís Jubany i Arnau com a arquebisbe de Barcelona en substitució de Marcelo González, nascut a Valladolid.


Creu de Sant Jordi

Nemesi Solà va rebre el Premi Joan Amades el 2015 i la Creu de Sant Jordi el 2018, per la seva trajectòria en defensa i promoció de la cultura popular i tradicional catalana.
 

 

 

ARXIVAT A:
ObituariMemòria històrica Franquisme
Anar al contingut