El dissenyador i interiorista Miguel Milá

Mor Miguel Milá, el pare del disseny industrial català que mai va passar de moda

Va ser el creador d'icòniques làmpades com la TMC, la TMM o la làmpada Cestita

RedaccióActualitzat

El dissenyador i interiorista Miguel Milá, uns dels grans noms del disseny català i creador d'icòniques làmpades com la TMC, la TMM o la làmpada Cestita, ha mort aquest dimarts als 93 anys, tal com ha confirmat la família.

Miguel Milá i Sagnier (Barcelona, 1931), que el pròxim 2 de setembre havia de ser condecorat amb la medalla d'or de Barcelona, va néixer en el si d'una família aristocràtica relacionada amb l'àmbit artístic: el seu oncle Pedro Milá Camps va encarregar a Gaudí la cèlebre Casa Milà, coneguda com la Pedrera.


Un pioner del disseny

Va iniciar el seu camí com a interiorista a l'estudi familiar que el seu germà compartia amb l'arquitecte Federico Correa i va abandonar els estudis d'arquitectura per concentrar-se en el disseny industrial i l'interiorisme.

Pocs anys després va fundar Trabajos Molestos o TRAMO, amb els seus dos amics arquitectes, Francisco Ribas Barangé i Eduardo Pérez Ulibarri, una empresa centrada en el disseny i la producció de mobiliari d'interior, d'on sorgirien les primeres versions del llum TMC (1958) i el llum TMM (1961), dos clàssics que perduren fins avui i que encara són objecte de culte.

La làmpada Cestita, dissenyada el 1962, que té una estructura de fusta i pantalla de vidre, és un altre exemple del geni creatiu del dissenyador desaparegut.

La seva frase "un clàssic és una cosa que no es pot millorar" resumeix la seva filosofia, allunyada de les modes.

Algunes de les obres que va dissenyar Milá (Santa & Cole)

També són obra de Milà els seients de dues de les sèries més emblemàtiques del metro de Barcelona, la 2100 i la 2000. Precisament, aquesta última va acomiadar-se dels usuaris el passat mes de juny.


Promotor de l'ADI-FAD

Miguel Milá va ser un dels promotors de la primera associació de disseny industrial a Espanya, l'ADI-FAD, amb André Ricard, Antonio de Moragas, Oriol Bohigas o Rafael Marquina, entre d'altres.

Des de la seva creació, el grup es dedica a difondre el disseny espanyol a l'estranger i Miguel Milá en va ser el president entre el 1974 i el 1984.


Reconegut globalment

El 1987, Miguel Milá va ser reconegut amb la primera edició del Premi Nacional de Disseny, ex aequo amb André Ricard, i el 2008 va rebre el Compasso D'Oro de l'ADI italià com a reconeixement a la seva trajectòria professional i la seva contribució a la difusió del disseny espanyol a l'estranger.

A més, va ser condecorat amb la Medalla d'Or al Mèrit a les Belles Arts el 2016, un reconeixement que reflecteix la seva influència en el panorama artístic i cultural d'Espanya.

ARXIVAT A:
ObituariArquitectura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut