L'actriu Maggie Smith ha mort als 89 anys (Reuters)

Mor Maggie Smith, guanyadora de dos Oscars i popular per "Harry Potter" i "Downton Abbey"

L'actriu britànica ha mort als 89 anys després d'una llarga trajectòria professional al teatre, el cinema i la televisió
Redacció Actualitzat
TEMA:
Cinema

L'actriu britànica Maggie Smith ha mort als 89 anys, segons ha confirmat el seu entorn proper. Doble guanyadora d'un Oscar i amb una llarga trajectòria al cinema, el teatre i la televisió, és popular entre altres pels seus papers a les pel·lícules de "Harry Potter" i a la sèrie "Downton Abbey".

Les seves aparicions en aquestes produccions la van fer molt coneguda per al gran públic, però la seva ha estat una carrera llarga, amb més de 60 pel·lícules i més de 70 obres de teatre.

Maggie Smith ha estat una de les poques actrius que ha aconseguit el que es coneix com la triple corona: l'Oscar cinematogràfic, el Tony teatral i l'Emmy televisiu.

L'Oscar li va arribar aviat, l'any 1969, com a millor actriu protagonista per "Los mejores años de Miss Brodie". Nou anys després repetiria com a millor actriu secundària a "California Suite".

L'actriu va rebre el Tony teatral per "Lettice and Lovage" el 1990 --una obra escrita expressament per a ella--. El 2003 va recollir un Emmy pel seu paper a "My house in Umbria" i "Downton Abbey" n'hi va donar tres més, els anys 2011, 2012 i 2016.
 

Minerva McGonagall a la saga de Harry Potter

Però per a tota una generació, Maggie Smith serà sempre l'estricta, però justa, professora Minerva McGonagall a la saga de Harry Potter. Va ser la mateixa autora J. K. Rowling qui va demanar expressament que l'actriu fes aquest paper. Un rol que, segons va reconèixer, li va comportar una popularitat que gestionava malament.

Precisament, fa un any també va morir l'actor Michael Gambon, el carismàtic Albus Dumbledore a "Harry Potter". L'actor, de 82 anys, va assumir el paper de director de l'escola de màgia Hogwarts a partir de la tercera pel·lícula de la saga. 

La fama de Maggie Smith no va parar de créixer en els últims anys interpretant la comtessa viuda Violet Crawley a la premiada sèrie de televisió "Downton Abbey". 

A l'actriu britànica, el reconeixement del públic li va arribar ja gran, i per a la majoria dels espectadors costa imaginar-la sense els cabells blancs i les arrugues que lluïa amb orgull a la pantalla.

ARXIVAT A:
Cinema Regne Unit
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut