Luis Roldán, mort als 78 anys en un hospital de Saragossa, en una imatge d'arxiu (Europa Press)

Mor Luis Roldán, l'exdirector de la Guàrdia Civil que va saquejar fons reservats

Va enriquir-se amb comissions per la construcció de casernes, van detenir-lo a Tailàndia i el van condemnar a 28 anys de presó, però la major part dels diners no s'han trobat mai

RedaccióActualitzat

La matinada d'aquest dijous ha mort a Saragossa als 78 anys Luis Roldán, que va ser director general de la Guàrdia Civil del 1986 al 1993, càrrec que va aprofitar per saquejar l'equivalent a 10 milions d'euros de fons reservats i altres procedències.

Roldán ha mort a l'Hospital de San Juan de Dios de Saragossa, on estava ingressat des de feia unes quantes setmanes, i l'incineraran aquest divendres.

Nascut a Saragossa el 1943 i militant del PSOE, va ser regidor de l'Ajuntament d'aquesta ciutat i el 1982 es va convertir en delegat del govern espanyol a Navarra.


Primer civil al capdavant de la Guàrdia Civil

Quatre anys després José Barrionuevo, llavors ministre de l'Interior del govern de Felipe González, el va nomenar director general de la Guàrdia Civil, el primer no militar que accedia a aquest càrrec. 

Durant el seu mandat es va iniciar la modernització del cos armat militaritzat, que va incloure la construcció de moltes casernes noves.

Condemnat a 28 anys de presó

El 1993 es va saber que s'havia dedicat a enriquir-se amb comissions cobrades en les adjudicacions de les obres, i l'any següent va fugir a l'estranger.

La seva fugida va comportar la dimissió immediata del llavors ministre de l'Interior, Antonio Asunción. Aquest només va estar 6 mesos en el càrrec, i el va substituir Juan Alberto Belloch.

A Luis Roldán el van detenir a Tailàndia el 1995, el van jutjar i el 1998 el van condemnar a 28 anys de presó per malversació, suborn, frau fiscal i estafa.

La sentència va considerar provat que Roldán i el seu entorn van desviar diners procedents dels fons reservats de la Guàrdia Civil i també pagats per les constructores que van fer les obres, entre altres procedències.

Va sortir de la presó el 2010, i la major part dels diners que va saquejar, l'equivalent a uns 10 milions d'euros, no s'han trobat mai. Roldán sempre va assegurar que se'ls havia quedat l'espia Fernando Paesa, que va participar en la seva captura a Tailàndia.

 

ARXIVAT A:
CorrupcióObituari
Anar al contingut