va compareixer a la comissió antifrau i corrupció del Parlament (ACN/Pol Solà-Arxiu)

Mor l'exjutge i exvocal del CGPJ Pascual Estevill, condemnat per extorquir empresaris

Va passar de ser un magistrat estrella, amb el suport de Jordi Pujol al CGPJ, a ser condemnat a més de 9 anys de presó el 2005 per corrupció

Judith Casaprima Sagués

L'exjutge i exvocal del Consell General del Poder Judicial Lluís Pascual Estevill, que va morir aquest dijous als 89 anys, ha estat enterrat aquest divendres en la més estricta intimitat.

Pascual Estevill va passar de ser un magistrat estrella, promogut al Consell General del Poder Judicial amb el suport de Jordi Pujol, a protagonitzar el cas de corrupció més important en la història de la judicatura en la Catalunya democràtica, pel qual va ser condemnat a més de 9 anys i 4 mesos de presó el 2005.

Segons aquella sentència, Pascual Estevill aprofitava la seva posició de jutge per investigar empresaris que després extorquia, amb l'amenaça d'enviar-los a la presó si no pagaven el que els demanava, a canvi d'arxivar el cas.

 

De pastor a jutge

Nascut a Cabacés, al Priorat, el 1933, en el si d'una família humil, Lluís Pascual Estevill va accedir als estudis superiors després d'uns primers anys difícils, durant els quals havia fet de pastor de cabres i amb 19 anys encara llegia amb dificultat. Tot i això, amb 33 anys va aconseguir llicenciar-se en Dret.

En la seva primera etapa professional va exercir en el camp del dret mercantil i en l'assessorament d'empreses. Això li va permetre acabar sent un gran coneixedor del món dels negocis.

El 1971 va intentar infructuosament ser procurador en les corts franquistes per Tarragona, i ja en democràcia, el 1982 senador pel CDS.

El 1990 va arribar a la judicatura per l'anomenada quarta via, la reservada a juristes de prestigi reconegut. Durant dos anys va exercir al jutjat de Terrassa, i dos anys després es va traslladar a Barcelona on va ocupar el jutjat 26.

L'ex-jutge Pascual Estevill, un dels últims compareixents a la comissió sobre el frau i la corrupció.
Pascual Estevill, a la comissió del Parlament presidida per David Fernàndez de la CUP (Parlament de Catalunya)

De magistrat estrella a corrupte

A la capital catalana, va investigar casos de corrupció que afectaven empresaris afins a CiU i vinculats al pujolisme i que li van donar notorietat pública.

En paral·lel al seu èxit, va ordir una trama delictiva d'extorsió a empresaris imputats aprofitant la seva posició de la mà de Joan Piqué Vidal, advocat que havia defensat Jordi Pujol en el cas de Banca Catalana.

Blindat amb l'etiqueta de jutge estrella, extorquia acusats de bona posició econòmica amenaçant-los amb presó si no satisfeien les quanties que estipulaven ell i Joan Piqué Vidal, l'advocat que els era recomanat.

Aquesta activitat va durar diversos anys mentre el seu ascens no es qüestionava, fins al punt que la CiU de Jordi Pujol el va proposar com a vocal del CGPJ l'any 1994.

Dos anys més tard, després que algunes de les seves víctimes l'haguessin denunciat, el juliol del 1996 el Tribunal Suprem el jutjava i condemnava per prevaricació continuada i detenció il·legal a 6 anys de suspensió en qualsevol activitat judicial, per haver dictat dues sentències de presó per causes injustificades.

Expulsat de la carrera judicial, va renunciar al càrrec sol·licitant l'excedència voluntària, quan ja s'havien presentat diverses querelles contra ell. Això, de retruc, va comportar que Pujol cessés l'aleshores conseller d'Economia Macià Alavedra, un dels homes amb què el jutge mantenia una relació estreta, fet que va admetre durant el judici.


Judici a un magistrat corrupte

Els expedients judicials contra Estevill continuarien, i no va ser fins al 2005 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el condemnava a 9 anys i 4 mesos de presó per suborn, extorsió, prevaricació i detencions il·legals, després de considerar provat que havia mantingut a presó acusats que no van accedir a satisfer les quantitats que ell i Piqué Vidal els exigien per eludir-la. La mateixa sentència va condemnar Piqué Vidal a 7 anys de presó.

Segons la sentència del TSJC va quedar provat, que l'exjutge iniciava una investigació sobre un empresari, el citava a declarar al jutjat i els extorquia a canvi d'arxivar les causes. A més els suggeria que contractés els serveis de Piqué Vidal, al qual molts accedien pel temor d'acabar a la presó.

Pasqual Estevill va demanar perdó en l'última sessió d'aquell judici.

ARXIVAT A:
JudicialObituari
Anar al contingut