L'escriptor Javier Marías posant davant una llibreria
L'escriptor Javier Marías posant davant una llibreria

Mor l'escriptor Javier Marías als 70 anys

Entre les seves obres destaquen "Los enamoramientos", "Mañana en la batalla piensa en mí" i "Tu rostro mañana"

RedaccióActualitzat

Ha mort Javier Marías Franco, escriptor, traductor i editor espanyol, i membre de la Reial Acadèmia Espanyola --segons ha avançat l'ABC i ha pogut confirmar TV3-- a causa d'una pneumònia.

El 15 d'agost passat, l'editorial Alfaguara --que ha editat gran part de la seva obra-- va compartir un comunicat sobre la salut del novel·lista, que ja feia uns dies que es trobava hospitalitzat per problemes pulmonars, tot i que estava estable. Les complicacions d'una pneumònia, que el va deixar en coma durant setmanes, han acabat posant fi a la seva vida.

La seva bibliografia, molt extensa, inclou nombroses novel·les, relats i assajos publicats en més de 30 països, i també traduccions. A més, comptava amb col·leccions d'articles periodístics. Precisament en premsa, l'escriptor va seguir col·laborant assíduament fins a l'últim dia, sent un dels columnistes més destacats d'El País.

Javier Marías, que hauria complert 71 anys el 20 de setembre, ha estat l'autor de "Los enamoramientos", "Corazón tan blanco", "Mañana en la batalla piensa en mí" i "Así empieza lo malo".

Tot i haver-se dedicat també a l'ensenyament, a la Universitat Complutense de Madrid, Marías era un escriptor prolífic que escrivia --deia-- "per no haver de sotmetre's a un cap ni haver de matinar ni sotmetre'm a horaris fixos", tot i que reconeixia que escriure no era fàcil:

"Escriure és una tasca difícil. No entenc com és que hi ha tanta gent escrivint novel·les quan és un exercici físicament i mentalment esgotador."

També va tenir ocasió d'experimentar el món del cinema, gràcies a la col·laboració que va dur a terme amb els cineastes Jesús Franco i Ricardo Franco, de qui era nebot i cosí, respectivament. Per a tots dos va traduir i escriure guions d'obres com "Dràcula", i fins i tot va arribar a fer alguna aparició en alguna pel·lícula.

Tot i que el seu origen es troba en el número 16 del carrer Covarrubias, al barri madrileny de Chamberí, va passar part de la seva infantesa als Estats Units, on el seu pare es va exiliar durant el franquisme, fins que va poder tornar a Espanya.

Els seus darrers dies els va passar a cavall entre Madrid i la casa de la seva dona, a Sant Cugat del Vallès, on se'l podia veure sovint participant en xerrades i conferències.


Una extensa i reconeguda obra

L'escriptor madrileny és autor d'un total de 16 novel·les, que li han comportat un gran nombre de premis. Marías va rebre el Premi Ciutat de Barcelona per "Totes les ànimes", el 1989.

La seva primera novel·la va ser "Los dominios del lobo", que va escriure amb 19 anys, el 1970, tot i que es va publicar l'any següent.

Amb "Tu rostro mañana" --considerada una de les obres clau de la carrera de l'escriptor-- es va guanyar les lloances de la crítica internacional, que considera la trilogia una de les grans aportacions de la literatura moderna. L'obra magna de Marías li va comportar nou anys de feina i la seva redacció va omplir més de 1.500 pàgines. L'obra va ser guardonada amb el Premi Salambó el 2003.

Un dels seus grans èxits, "Mañana en la batalla piensa en mí", publicat per Anagrama el 1994, va ser guardonat amb el Premi Rómulo Gallegos i el Premi Fastenrath.

Javier Marías, escriptor prolífic, reconegut internacionalment, mor als 70 anys
Javier Marías, escriptor prolífic reconegut internacionalment, mor als 70 anys (Arxiu)

Marías va guanyar el Premi de la Crítica de narrativa castellana amb "Corazón tan blanco", el 1992, i "Berta Isla", el 2017.

També es va endur, el 2012, el Premi Nacional de Narrativa per "Los enamoramientos", dotat amb 20.000 euros, tot i que el va rebutjar per la seva condició de premi institucional.

Tot i criticar durament la gestió cultural del govern del moment, liderat pel popular Mariano Rajoy, va voler desvincular la decisió de la política: "Si el PSOE hagués estat al poder, hauria fet el mateix."

Un dels darrers guardons que va endur-se Javier Marías va ser el XVI Premi Gregor von Rezzori - Ciutat de València, el 2022, per la seva última novel·la, "Tomás Nevinson". El jurat va considerar que havia aconseguit "transformar la història d'espies i descobrir les arrels de la novel·la psicològica".

Javier Marías Franco era el quart d'una família amb cinc fills. Membre d'una família d'intel·lectuals i artistes, la seva mare era l'escriptora Dolores Franco Manera i el seu pare, el filòsof i membre de la Reial Academia Espanyola Julián Marías.

 

ARXIVAT A:
Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut