Muntatge fotogràfic amb imatges d'Armita Garawand i d'una càmera de seguretat del metro de Teheran (Hengaw)

Mor la jove iraniana colpejada per la policia al metro de Teheran per no portar vel

Armita Garawand, de 16 anys, estava en mort cerebral des de fa una setmana

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Armita Garawand, la jove iraniana de 16 anys que va ser suposadament agredida per la policia al metro de Teheran, presumptament per no portar posat el vel islàmic, ha mort aquest dissabte, després de passar 28 dies en coma.

L'adolescent va quedar en coma a principis de mes, quan suposadament la policia intentava arrestar-la per no portar el hijab. Fa una setmana, els metges van declarar que la noia estava en mort cerebral.

Segons la versió de les autoritats iranianes, la menor es va donar un cop al cap a causa d'una caiguda per una baixada de tensió i va ser ingressada a l'hospital. Però grups de drets humans van denunciar que va ser agredida per no tapar-se els cabells amb el vel.

Les imatges de les càmeres de seguretat --distribuïdes pel règim iranià-- mostren com Armita Garawand puja al metro amb els cabells descoberts, juntament amb dues noies més.

Imatges de les càmeres de seguretat de la jove sense vel, a l'andana, abans que arribés el tren (Reuters)

Moments després, es veu com alguns passatgers ajuden a evacuar la noia inconscient i la deixen estirada a l'andana.

No s'han difós imatges del que va passar al vagó, però diversos testimonis asseguren que la policia va colpejar Garawand a dins del comboi.


Amnistia Internacional va demanar una investigació independent del cas.

La mort cerebral de l'Amina es va saber el mateix dia que el règim xiïta de l'Iran condemnava a presó les dues periodistes iranianes que van destapar la mort de Jina Mahsa Amini, que va ser apallissada en una comissaria per no portar ben posat el vel islàmic. Un cas que va destapar una onada de protestes al país i el rebuig internacional.

La lluita pels drets de les dones a l'Iran ha estat reconeguda, aquest any, amb el Premi Nobel de la Pau, que ha recaigut en l'activista iraniana Narges Mohammadi, que està empresonada, i amb el Premi Sàkharov a  la llibertat de consciència que atorga el Parlament Europeu.

 

ARXIVAT A:
Drets humansIran
Anar al contingut