Una imatge de Julián Muñoz del 2016 (EFE/A. Carrasco Ragel)

Mor Julián Muñoz, l'exalcalde de Marbella imatge de la corrupció urbanística a Espanya

L'exparella d'Isabel Pantoja, que estava fora de la presó per motius de salut, tenia múltiples condemnes, entre les quals la del cas Malaia
Redacció Actualitzat
TEMA:
Obituari

El controvertit exalcalde de Marbella Julián Muñoz ha mort aquest dimarts als 76 anys en un hospital de la ciutat malaguenya, on estava ingressat des del 15 de setembre a conseqüència de l'empitjorament del càncer que tenia, segons han informat fonts pròximes a la família.

Julián Muñoz va saltar a la vida pública com a successor del polèmic Jesús Gil, i des de llavors ha acaparat portades tant a la premsa rosa, per la seva relació amb la cantant Isabel Pantoja --marcada per múltiples polèmiques--, com a la crònica política i judicial, per les condemnes per corrupció urbanística, com una figura clau en l'entramat del cas Malaia. Dos vessants que van acabar unint-se quan Pantoja també va acabar a la presó.

La trajectòria política de Julián Muñoz, que als seus inicis va estar afiliat al PSOE i després va formar part del Grup Independent Liberal (GIL), va estar marcada per la seva polèmica gestió al capdavant de l'Ajuntament de Marbella després de succeir Jesús Gil, de qui va ser mà dreta.

Detingut el juliol del 2006 per la trama de corrupció urbanística del cas Malaia, va ser condemnat en diversos procediments per delictes de suborn, malversació de fons públics i prevaricació relacionada amb la concessió de llicències il·legals durant els governs municipals del GIL.

El seu deteriorat estat de salut el mantenia fora de la presó i ja l'havia portat a l'hospital diverses vegades. En els últims anys, a banda del càncer, també havia tingut diversos infarts i un ictus, i la diabetis l'havia deixat sense vista en un ull.

Julián Muñoz, en una imatge del 2018 (Europa Press)

De cambrer a alcalde del GIL a Marbella

Julián Muñoz va néixer el novembre del 1947 a El Arenal, a Àvila. Sense estudis superiors, no va trigar gaire a passar de treballar de cambrer a fer d'empresari de l'hostaleria a Marbella, a Màlaga.

A les eleccions del maig del 1991 va saltar a la política municipal de la mà del que va ser primer el seu mentor i després enemic, Jesús Gil. A les municipals del 1995 va repetir com a regidor i a les del 1999 ja era número 2 del GIL, el partit creat per qui va ser també president de l'Atlètic de Madrid.

Després de la inhabilitació de Gil, es va convertir en alcalde provisional de Marbella, i a les municipals del maig del 2003 va obtenir majoria absoluta.

El 13 d'agost d'aquell mateix any, una moció de censura orquestrada suposadament per l'empresari immobiliari Juan Antonio Roca, gerent de la societat municipal de gestió del sòl, el va fer fora de l'alcaldia.

Muñoz havia destituït Roca, que després va resultar ser el cervell del cas Malaia, que es va destapar arran d'un intercanvi de greus acusacions entre Muñoz i Jesús Gil a la televisió.


Entrades i sortides de la presó

El juliol del 2006, en la segona fase de la investigació del cas Malaia, la trama de corrupció més gran coneguda en un consistori en la història d'Espanya, Julián Muñoz va ser detingut i va ingressar a la presó malaguenya d'Alhaurín de la Torre.

Proinsa, Moaña, Saqueo II o Monteverde van ser altres dels primers casos de corrupció pels quals Muñoz va ser condemnat.

El 2013, l'exalcalde, que havia aconseguit sortir de la presó, va ser novament condemnat a 7 anys per blanqueig de capitals, una pena que va quedar rebaixada a sis anys i mig. Aquesta pota del cas Malaia va esquitxar també Isabel Pantoja i l'exdona de Muñoz, Mayte Zaldívar, condemnades a 2 i 3 anys, respectivament.

Posteriorment, el Tribunal Suprem el va condemnar a 7 anys, igual que a l'expresident del Sevilla Futbol Club José María del Nido, en aquest cas en el marc del cas Minutas.


L'estat de salut el deslliura de la presó

La seva greu malaltia li va permetre a partir del 2016 sortir de la presó, amb alguna polèmica com quan va transcendir un vídeo, el 2018, en què ballava sevillanes.

El maig del 2021, tot i no haver complert les tres quartes parts de la condemna, l'Audiència Nacional li va concedir la llibertat condicional per les greus malalties que tenia, entre les quals una cardiopatia isquèmica-hipertensiva, diabetis i un aneurisma d'aorta. Els sotracs de salut el van portar a ingressar d'urgència diverses vegades a l'hospital.

Malgrat tenir una vida sentimental abocada a la premsa rosa, Muñoz només es va casar, el 1974, amb Mayte Zaldívar. Tenia dues filles, Eloísa Núñez Zaldívar --filla d'un primer matrimoni de Mayte-- i Elia Muñoz Zaldívar.

El 2003 es van divorciar, després que mesos abans transcendís que l'exalcalde mantenia una relació sentimental amb Isabel Pantoja. La relació amb la cantant es va acabar poc després de l'entrada de Muñoz a la presó. Una ruptura que, després de forts rumors de separació, Isabel Pantoja va confirmar el febrer del 2009.

Aquests últims anys Muñoz ha viscut cuidat en tot moment per les seves filles i la seva exdona, Mayte Zaldívar, amb qui es va tornar a casar aquest mateix any 2024.

ARXIVAT A:
Corrupció Obituari Andalusia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut