Va confessar haver patit un "assetjament realment terrible" per part d'antics dirigents del partit (Europa Press)

Mor Jorge Trias Sagnier, l'exdiputat català del PP que va destapar el cas Bárcenas

L'advocat va declarar com a testimoni en el judici per la comptabilitat B del PP i va assegurar que dirigents de la cúpula rebien sobresous en efectiu

Redacció / AgènciesActualitzat

Jorge Trias Sagnier, l'exdiputat del PP que va destapar els anomenats "papers de Bárcenas" el 2013 i va denunciar la corrupció al partit, ha mort aquest dimecres als 73 anys. Segons el diari El País, s'havia recuperat sense problemes de la covid, però fa unes setmanes va recaure i va ser hospitalitzat.

Trias Sagnier va ser advocat i diputat del PP al Congrés entre 1996 i 2000. Nascut a Barcelona el 13 de juliol de 1948, era llicenciat en Dret i va arribar a ser tresorer de la Junta de Govern del Col·legi d'Advocats de Madrid.

Entre 1975 i 1976 va assumir la secretaria d'organització de la Lliga de Catalunya, el 1977 va ser assessor del Ministeri de Justícia per a la reforma del sistema penitenciari i, entre 1983 i 1991, va exercir com a vicepresident del Comitè Espanyol de la Lliga Europea de Cooperació Econòmica.

Com a advocat, va intervenir en casos de gran transcendència com el que va portar fins al Tribunal Constitucional Violeta Friedman en la seva lluita contra el nazi León Degrelle o el cas del Grande Oriente Español en reclamació dels béns confiscats durant la Guerra Civil, a més d'exercir la defensa del jutge Javier Gómez de Liaño.

Va ingressar al PP el 1995 i va col·laborar amb FAES, la fundació liderada per l'expresident del govern José María Aznar. Quart en la candidatura del PP per Barcelona en les eleccions generals del 3 de març de 1996, va aconseguir l'acta de diputat al Congrés, que va mantenir fins al 2000.


La comptabilitat B del PP

Al febrer del 2013, Trias Sagnier va prestar declaració davant la Fiscalia Anticorrupció en relació a la suposada comptabilitat B del PP. Dies abans, havia publicat un article a El País en el qual assegurava que dirigents de la cúpula del PP rebien sobres amb diners en efectiu -fins a 10.000 euros- com a complement als seus sous.

En una entrevista a "Els matins" de TV3, aquest novembre, l'advocat va explicar les reaccions i les represàlies que va rebre quan va revelar el cas Gürtel. "No sé si ho tornaria a fer", admetia, pel patiment que assegurava que va viure: "Em van dir que era un traïdor, i els traïdors eren ells."


Durant la seva declaració com a testimoni l'11 de març del 2021, en el començament del judici a l'extresorer del PP Luis Bárcenas, va confessar haver patit un "assetjament realment terrible" per part d'antics dirigents del partit quan va tenir accés als famosos "papers de Bárcenas" i va parlar de la suposada caixa B, però va desvincular l'actual cúpula d'"aquesta sinistra història".

Va ser autor d'obres polítiques, jurídiques i de poesia, encara que el seu llibre amb més transcendència va ser "El baile de la corrupción", publicat el 2018 per Ediciones B, en el qual explicava el que va viure després que el segon jutge instructor del cas Gürtel li demanés que transmetés a Mariano Rajoy i a la cúpula del PP que no interferissin en la instrucció oberta.

 

ARXIVAT A:
PPGürtelJudicialLuis Bárcenas
Anar al contingut