El cantant, guitarrista i teclista John Mayall (Dena Flows)
El cantant, guitarrista i teclista John Mayall va actuar sovint a Catalunya; l'última vegada, el 2019 (Dena Flows)

Mor John Mayall, padrí del blues britànic i de figures com Eric Clapton o Mick Taylor

Per la seva banda, The Bluesbreakers, també hi van passar els fundadors de Fleetwood Mac

Actualitzat

El cantant, guitarrista i teclista John Mayall, pioner del blues britànic, ha mort als 90 anys a casa seva, a Califòrnia, després de sis dècades de carrera. Era un consumat cantant, guitarrista, teclista i harmonicista de blues, però per damunt de tot, serà recordat per impulsar el revival del blues als anys 60 i per donar l'alternativa a grans figures com Eric Clapton i Mick Taylor.

Nascut en una petita ciutat al nord-est d'Anglaterra, l'any 1963 es va traslladar a Londres, a temps per participar en l'explosió del rhytm and blues britànic, d'on sortirien bandes com The Rolling Stones o The Animals.
 

Al capdavant dels Bluesbreakers

Melòman i enamorat de la música afroamericana, va posar en marxa una banda, els Bluesbreakers, que va acompanyar figures de blues nord-americans que feien gira pel Regne Unit, com John Lee Hooker, Sonny Boy Williamson i T-Bone Walker.

Els Bluesbreakers, d'on entraven i sortien músics contínuament, van ser una escola per a molts joves que després farien carrera pel seu compte. John McVie, Mike Fleetwood i Peter Green, que formarien la banda de pop Fleetwood Mac, van ser membres del grup de Mayall.

L'any 1966, Eric Clapton, figura emergent del blues elèctric que venia dels Yardbirds, va gravar amb els Bluesbreakers el que seria el primer gran èxit de Mayall, "Blues Breakers with Eric Clapton". I amb només 17 anys, el guitarrista Mick Taylor també va passar pel grup de Mayall abans de formar part de The Rolling Stones.


Als anys 70, el padrí del blues britànic va obrir el ventall estilístic i es va acostar al funk i al jazz, i durant dècades va mantenir viu el nom de Bluesbreakers, col·laborant amb llegendes del blues dels Estats Units com John Lee hooker i Buddy Guy.

El 2008 va tancar definitivament els Bluesbreakers, però es va mantenir en actiu, girant i gravant com a John Mayall.
 

De gira per Barcelona

 John Mayall va actuar diverses vegades a Barcelona. A continuació, una crònica d'un concert seu el 2017.

 

El 2019, la gira del 85è aniversari el va tornar a portar a Barcelona per última vegada, i el 2022 va fer l'últim concert. Tancava una carrera de gairebé 60 anys, amb prop de 40 àlbums d'estudi.

 

Aquest 2024 va ser escollit per entrar al Saló de la Fama del Rock and Roll, en reconeixement a la seva tasca com a impulsor del blues.


El món de la música plora la seva mort

Diverses personalitats del món de la música l'han recordat a les xarxes socials.

ARXIVAT A:
CulturaMúsica
Anar al contingut