Al llarg de la carrera ha tingut reconeixements com dos Tonys, dos Emmys i un Oscar honorífic (Flickr)

Mor James Earl Jones, veu de Darth Vader o Mufasa

Recongut internacionalment per la seva veu de tro, Jones ha mort als 93 anys

Redacció/ReutersActualitzat

L'actor nord-americà James Earl Jones ha mort aquest dilluns als 93 anys. Jones, que tenia diabetis, ha mort a casa i envoltat de la família, segons ha explicat l'agent Barry McPherson.

Tartamut de petit, la seva veu ha ressonat durant dècades als Estats Units i arreu del món com una de les més icòniques del cinema, sobretot des que va interpretar el malvat Darth Vader a les pel·lícules de "Star Wars", que en català va doblar Joan Borràs, i en castellà, Constantino Romero.

Al llarg de la seva carrera, Jones ha actuat tant en teatres com a la televisió, però no li hauria fet falta ensenyar la cara per convertir-se en una estrella. La seva veu de tro va estar al servei de Vader, però també del mític Mufasa d'"El rei lleó".

Quan li preguntaven si li molestava que tothom el recordés per un paper que només requeria la seva veu per pronunciar quatre frases mentre un altre actor feia el paper de sortir per la pantalla, Jones reia i afirmava que li encantava formar part del mite i el culte que envoltava la pel·lícula.

Explicava, això sí, que no havia estat el negoci de la seva vida: per la primera pel·lícula només va cobrar 9.000 dòlars, i ni tan sols va demanar que l'incloguessin en els crèdits de les dues primeres entregues.

La seva llarga llista de premis inclou un Oscar honorífic el 2011, dos Tonys per "The great white hope" el 1969 i "Fences" el 1987 a Broadway, i dos Emmys del 1991 per les sèries televisives "Gabriel's fire" i "Heat wave". També va guanyar un Grammy al millor àlbum de paraula parlada, "Great American Documents", el 1977.


Una carrera estel·lar

La seva carrera cinematogràfica va començar interpretant el tinent Luther Zogg al clàssic de Stanley Kubrick de 1964 "Doctor Strangelove".

Alguns dels seus papers cinematogràfics més aclamats van ser el novel·lista Terence Mann a "Camp de somnis" (1989) i el reverend sud-africà Stephen Kumalo a "Plora, terra estimada" (1995).

També va protagonitzar "Conan el Bàrbar", "Coming to America", "The sandlot", "Matewan" i "La caça de l'Octubre Roig", entre d'altres.

Jones també es va sentir en desenes d'anuncis de televisió i durant diversos anys la CNN va utilitzar el seu "This is CNN" per presentar els seus informatius.

James Earl Jones va néixer el 17 de gener de 1931 a la petita comunitat d'Arkabutla, Mississipi, en una família d'orígens irlandesos, africans i els indígenes cherokee.

El seu pare, el també actor Robert Earl Jones, va abandonar la família poc després, i en James va ser criat pels avis materns, que li van prohibir veure el pare. Els seus camins no es van retrobar fins que en James es va traslladar a Nova York als anys 50. Finalment van aparèixer junts en diverses obres de teatre.

La primera dona de Jones va ser Julienne Marie Hendricks, una de les seves coprotagonistes d'"Othello". Earl i la seva segona dona, l'actriu Cecilia Hart, que va morir el 2016, van tenir un fill, Flynn Earl Jones.

ARXIVAT A:
Estats UnitsObituariCinema
Anar al contingut