Toumani Diabaté amb la seva kora
Toumani Diabaté amb la seva kora (Wikimedia Commons/Michael Coghlan)

Mor el músic malià Toumani Diabaté, el rei de la kora

Intèrpret destacat d'aquest instrument de corda africà, va tenir reconeixement internacional i va col·laborar amb músics com Björk o Ketama

RedaccióActualitzat

Toumani Diabaté, conegut com el rei de la kora, ha mort a Bamako als 58 anys, acompanyat de la seva família i després d'una malaltia breu que no s'ha fet pública. Va difondre internacionalment la música tradicional africana amb aquest instrument de 21 o 22 cordes, una mescla de llaüt i arpa, fet amb mitja carabassa i amb una pell de vaca tensada.

Més enllà de preservar la tradició de Mali, les seves melodies es fonien amb el blues, el jazz o el flamenc en projectes interculturals a tot el món.

El seu àlbum "Kaira" va ser el seu primer gran èxit.

Al seu país, Diabaté era considerat una mena de tresor nacional per la tasca de preservació de la cultura oral i la música mandinga, transmesa durant generacions. Va néixer en una família de griots, músics ambulants i narradors d'històries.

El relleu l'agafa ara el seu fill, Sidiki Diabaté, que també és músic i ha fet pública la notícia de la mort: "El meu estimat pare se n'ha anat per sempre", ha escrit.

"El món de la música perd un dels seus més grans ambaixadors", ha dit la diva maliana Oumou Sangaré, que s'hi ha referit com "un pont entre les nostres tradicions ancestrals i la modernitat, un artista que va saber portar la veu de Mali als quatre racons del món".

Toumani Diabaté mai va deixar de tocar a la seva regió i va compaginar la música tradicional africana amb la versió més modernitzada, amb col·laboracions amb músics del món, com la islandesa Björk, el grup espanyol Ketama, el bluesman Taj Mahal o el guitarrista malià Ali Farka Touré.

 

ARXIVAT A:
MúsicaObituari
Anar al contingut