Mor el cuiner Fermí Puig: una vida dedicada a la divulgació de la cuina catalana

El cuiner ha estat un defensor de la cuina catalana des de l'alta cuina, amb establiments com el Drolma o el restaurant Fermí Puig

Enllaç a altres textos de l'autor Tana Collados

Tana Collados

Especialista en alimentació i cuina dels Informatius de TV3 i coautora dels reportatges "Som el que llencem", "Cada vegada més vegans" i "Taules parades"

@tanacollados
Actualitzat

El cuiner Fermí Puig ha mort als 65 anys a Barcelona a causa de les complicacions d'un càncer.

Puig va ser un dels primers cuiners catalans a liderar un gran restaurant dins d'un gran hotel, a Barcelona. El Drolma va obrir el 1999 a l'Hotel Majestic, un primer pis amb vista privilegiada al passeig de Gràcia.

De la mà de la família Soldevila, propietària de l'establiment, va acomplir un somni personal. Un restaurant amb oferta i servei de luxe que va tenir una estrella Michelin

Es recuperava així una relació entre grans hotels i restaurants amb una cuina rellevant i amb un xef reconegut al capdavant, que és la norma a totes les grans capitals mundials. A Barcelona també havia estat així, però això es va trencar amb la guerra civil i el franquisme. 

El boom de la gastronomia que va esclatar a finals dels anys 90 va portar canvis com aquest a la restauració pública aquí i arreu.

Culte i gran comunicador, Fermí Puig, nascut a Granollers el 1959, va deixar els estudis de periodisme per dedicar-se a la cuina. I com la majoria de la seva generació, que no venia d'una família de restauradors, en va aprendre amb la pràctica.

Va treballar en diversos establiments, entre ells el restaurant Montse Guillén de Barcelona, on va començar, i a El Bulli de principis dels anys vuitanta. 

De fet, va ser Fermí Puig qui va proposar a Ferran Adrià treballar-hi, quan tots dos van coincidir fent la mili. La història ja és coneguda i el que va marxar d'allà per seguir voltant va ser Fermí Puig. Però va quedar-ne una gran amistat i un reconeixement mutu.

Puig va ser ambaixador de la Ruta del Xató la temporada 2012-2013
Puig va ser ambaixador de la Ruta del Xató la temporada 2012-2013 (ACN/Fèlix Miró)

Un gran defensor de la cuina catalana

Fermí Puig va ser un gran amant i defensor de la cuina catalana i dels productes que la caracteritzen. Per la qualitat gastronòmica, però també pel que té de reivindicació d'una cultura nacional sòlida i antiga. 

I aquest fet també l'unia a qui va ser un gran amic seu, el xef d'El Racó de Can Fabes de Sant Celoni, el traspassat Santi Santamaria.

És la cuina catalana la base de l'oferta del restaurant que va obrir amb el seu nom també al centre de Barcelona, el Restaurant Fermí Puig. El van acompanyar diversos socis, entre els quals el maître Alfred Romagosa, amb qui havien treballat plegats al Drolma.

Va anunciar aquesta primavera que tancava per jubilació. No l'ha pogut gaudir. Però l'anunci de tancament va disparar les reserves, i el restaurant, tot i allargar la data final fins a finals d'aquest mes, té un destí incert.

Diversos amics han demanat que se li concedeixi a Fermí Puig la Creu de Sant Jordi. Una petició a la qual s'hi ha afegit, recentment, l'Ajuntament de Granollers.

ARXIVAT A:
ObituariGastronomiaPersonatges mediàtics
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut