Mor el compositor i assagista Josep Soler

Considerat un dels autors catalans de música contemporània més importants de les últimes dècades, deixa una obra immensa, que inclou 16 òperes
Actualitzat
TEMA:
Música

El compositor, teòric de la música i pedagog Josep Soler ha mort aquest diumenge als 87 anys. 

Deixa una obra immensa: 150 peces per a piano, 7 simfonies, quartets de corda, oratoris... i 16 òperes, de les quals només "Oedipus et Iocasta" va ser estrenada a Catalunya.

Considerat un dels autors de música contemporània més importants de les últimes dècades a l'estat espanyol, Josep Soler va rebre els premis més importants, com el Premi Nacional de Música de Catalunya i també el d'Espanya, però el 2013 va rebutjar la Medalla d'Or de les Belles Arts espanyola per estar en desacord amb la política cultural i educativa del Partit Popular.

Va començar els estudis de música a la seva ciutat natal, Vilafranca del Penedès, fins que el 1960 va marxar a París, on va ser deixeble de René Leibowitz i Cristòfor Taltabull.

La seva música va adquirir personalitat pròpia partint de la primera influència de la música atonal o dodecafònica i de l'expressionisme de Mahler i Strauss.

Va publicar una dotzena de llibres sobre teoria musical i estètica.

Era membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi des de 1982 i director honorífic del Conservatori Professional de Música de Badalona. Va ser professor dels conservatoris superiors de Barcelona i de Badalona.

Per ell, la creació havia d'anar lligada a l'ètica, i fer música era "resistir".

 

ARXIVAT A:
Obituari Música
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut