Les restes de l'avió, que s'ha estavellat a la regió de Tver, al centre de Rússia (Reuters/Anton Vaganov)
Les restes de l'avió, que s'ha estavellat a la regió de Tver, al centre de Rússia (Reuters/Anton Vaganov)

El cap de Wagner mor en estavellar-se l'avió en què viatjava, segons Rússia

L'Autoritat Russa d'Aviació Civil informa que en un avió que s'ha estavellat sense supervivents hi havia Ievgueni Prigojin, que fa dos mesos va liderar una revolta fallida contra el Kremlin

RedaccióActualitzat

El líder del grup Wagner, Ievgueni Prigojin, estaria entre les víctimes mortals d'un accident d'avió que s'ha registrat aquest dimecres a la tarda a la regió de Tver, al centre de Rússia.

L'Autoritat Russa d'Aviació Civil, Rossaviatsia, assegura que Prigojin i el comandant del grup Wagner Dmitri Utkin eren entre les 10 persones a bord de l'avió que s'ha estavellat, segons ha publicat a Telegram:

 

 

Un canal de Telegram vinculat al grup de mercenaris ha assegurat que Prigojin ha mort per la caiguda de l'aparell.

"El cap del Grup Wagner, un heroi de Rússia, un veritable patriota de la seva pàtria, ha mort com a resultat de les accions dels traïdors a Rússia", assegura el canal Zona Grisa. "Però fins i tot a l'infern, serà el millor! Glòria a Rússia!", hi afegeixen.

Segons ha confirmat l'Autoritat Russa d'Aviació Civil a l'agència Tass, el líder del grup Wagner era a la llista de passatgers del vol. També la seva mà dreta, Dmitri Utkin, antic oficial de la intel·ligència militar russa.

"Segons dades preliminars, tothom que anava a bord ha mort", ha comunicat el Ministeri per a Situacions d'Emergència. Aquest dijous al matí, les autoritats russes han informat que s'han recuperat tots els cossos.

Efectius d'emergències s'han desplaçat fins a la zona on s'ha estavellat l'aparell i la portaveu del Comitè d'Investigació de Rússia, Svetlana Petrenko, ha confirmat l'obertura d'una causa penal per l'accident del jet.

Imatge de l'avió que s'ha estavellat aquest dimecres a Rússia, que tenia Ievgueni Prigojin a la llista de passatgers
Imatge de l'avió que s'ha estavellat aquest dimecres a Rússia, que tenia Ievgueni Prigojin a la llista de passatgers


Líder d'una revolta fallida contra Putin

Prigojin, de 62 anys, va protagonitzar ara fa dos mesos una revolta militar fallida contra el Kremlin, en què el grup Wagner va arribar a tenir el control de Rostov del Don, una de les ciutats més importants del sud de Rússia.

Després de la mediació del president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, el líder de Wagner va acceptar replegar els mercenaris i traslladar la base del grup a Bielorússia.

El president rus, Vladímir Putin, que va arribar a acusar-lo de traïció, va rebre Prigojin al Kremlin i, posteriorment, el líder de Wagner va anunciar la represa de les operacions de l'organització de mercenaris a l'Àfrica.

Aquest dilluns, Prigojin va aparèixer per primera vegada des del motí del mes de juny i va suggerir que havia tornat a l'Àfrica per fer que Rússia fos "encara més gran a tots els continents".

Prigojin, en una imatge del mes d'abril
Prigojin, en una imatge del mes d'abril (Reuters / Iúlia Morozova)

Biden: "No m'estranya"

El president nord-americà, Joe Biden, ha afirmat que encara no sap "amb certesa" què ha passat, que "no li estranya". Hi ha molt poques coses que passin a Rússia sense que Putin hi estigui al darrere, però no estic prou informat per pronunciar-me", ha dit.

Biden es va referir al perill potencial per a Prigojin a finals de juny, després de la revolta fallida de Wagner. "Si fos ell, aniria amb compte amb el que mengés", va dir. "Però, bromes a part..., no crec que ningú de nosaltres sàpiga amb certesa quin és el futur de Prigojin a Rússia", va afegir.

En la mateixa línia, el director de la CIA, Williams Burns, també va afirmar fa dos mesos: "Crec que Putin és algú que en general pensa que la venjança és un plat que se serveix millor fred. Si jo fos Prigojin, no acomiadaria el meu tastador de menjar."

Joe Biden, president dels Estats Units
Joe Biden ha respost als periodistes que li han preguntat per l'accident, a Califòrnia (Reuters/Kevin Lamarque)

El Kremlin destitueix Surovikin per vincles amb Wagner

Precisament, hores abans de la mort del líder de Wagner, Rússia ha cessat el subcomandant de les forces russes a Ucraïna, Serguei Surovikin. L'octubre passat, va ser nomenat per Putin per fer canviar el sentit de la guerra i tenia vincles estrets amb Prigojin.

No se sabia res de Surovikin des del mes de juny, després del motí orquestrat, sense èxit, per Wagner. Ara, el coronel general Víktor Afzalov ocuparà el seu càrrec temporalment.

ARXIVAT A:
Rússia
Anar al contingut