Fotograma de "Twin Peaks", sèrie de David Lynch amb banda sonora d'Angelo Badalamenti

Mor Angelo Badalamenti, compositor de "Twin Peaks" i "Blue Velvet"

Col·laborador habitual de David Lynch i de Paul Schrader, ha compost una cinquantena de bandes sonores. També diverses fanfàrries dels Jocs Olímpics de Barcelona 92

RedaccióActualitzat

Ha mort als 85 anys el compositor Angelo Badalamenti, col·laborador habitual del director David Lynch i autor de bandes sonores com "Twin Peaks" i "Blue Velvet".

Laura Engel, amiga de Badalamenti i la seva agent des del 2005, ha confirmat al diari Los Angeles Times que va morir diumenge "per causes naturals, envoltat per la seva família".

La carrera conjunta de Badalamenti i Lynch va començar el 1986, quan un productor va recomanar al compositor com a mestre de cant per a l'actriu Isabella Rossellini, protagonista de la pel·lícula "Blue Velvet" que el director estava preparant.

Badalamenti va acabar component-ne la banda sonora i, a més, hi apareix com a pianista.

A partir d'aquí, va treballar a tots els llargmetratges de Lynch i a la sèrie "Twin Peaks", per la qual va guanyar un Grammy i tres nominacions als premis Emmy.

Així, és el compositor de bandes sonores com "Cor salvatge" i "Mulholland Drive".


Badalamenti també va ser col·laborador habitual de Paul Schrader, per a qui va compondre "El placer de los extraños" i quatre bandes sonores més.

En total, en va compondre una cinquantena, entre les quals "La platja", de Danny Boyle, i "Llarg diumenge de festeig", de Jean-Pierre Jeunet.

Un dels últims treballs de Badalamenti és també una col·laboració amb Lynch: l'àlbum "Thought Gang", publicat el 2018.

De formació clàssica, abans de conèixer Lynch, Badalamenti havia treballat amb cantants com Nina Simone i Shirley Bassey, i amb músics com David Bowie i Paul McCartney, entre d'altres.

Badalamenti està vinculat a la ciutat de Barcelona, perquè va compondre diverses fanfàrries per als Jocs Olímpics de 1992. Seva era, per exemple, la música que sonava quan Antonio Rebollo va encendre el peveter de l'Estadi Olímpic disparant una fletxa.

Fora del cinema també ha compost la banda sonora d'un videojoc: "Fahrenheit".

Angelo Daniel Badalamenti va néixer a Brooklyn, Nova York, el 22 de març del 1937.

 

ARXIVAT A:
CinemaMúsica
Anar al contingut