Mor als 94 anys Josep Espar Ticó, activista cultural i un dels fundadors de Convergència

Va impulsar iniciatives encaminades a la normalització política i cultural del país, com el naixement del diari Avui o la revista Cavall Fort

Actualitzat

L'activista cultural Josep Espar Ticó ha mort aquest dissabte als 94 anys, segons ha confirmat a través de Twitter la Fundació Congrés de Cultura Catalana, entitat de la qual era patró vitalici.


Ticó, nascut a Barcelona el 1927, va ser un dels fundadors de Convergència Democràtica de Catalunya i va rebre la Medalla d'Honor de Barcelona, la Creu de Sant Jordi el 1984, i el Premi Canigó el 2020.

També va participar en la creació del diari Avui, la revista Cavall Fort, la distribuïdora de llibres en català L'Arc de Berà, la Fundació Universal de la Sardana i la discogràfica Edigsa, clau per a la Nova Cançó. De fet, va estar al capdavant de moltes iniciatives encaminades a la normalització política i cultural del país.

Mai no va amagar els anys de joventut pròxims al franquisme. Però als anys 50 va fer un tomb ideològic, quan es va unir al grup Crist i Catalunya, on va fer amistat amb Jordi Pujol. Sempre recordava que havia estat el primer a entonar "El cant de la senyera" en els fets del Palau, que van acabar amb l'empresonament de Pujol. El 1974 va ser un dels fundadors de Convergència Democràtica a Montserrat.

També va intervenir en la campanya "Volem bisbes catalans" i en el Congrés de Cultura Catalana, del qual va ser gerent (1975-1977) i membre del seu patronat.

De 1984 a 1986 va ser secretari general del Segon Congrés Internacional de la Llengua Catalana i candidat a senador per CiU el 1979, però no va ser escollit.

El 1984 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya en reconeixement al seu compromís amb el país i la política catalana, i el 2020 la Universitat Catalana d'Estiu li va concedir el Premi Canigó, el seu màxim honor.

 

Condol del món polític i cultural

El món polític i cultural ha lamentat la mort de Ticó. El president del govern, Pere Aragonès, l'ha definit com "un home compromès amb la llengua, la cultura i la nació catalanes, que va fer de l'estima per Catalunya la seva raó de viure".

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha recordat que el govern li va atorgar la Creu de Sant Jordi per la seva defensa de la cultura i de la llengua catalana, que "ha promogut tota la vida amb convicció i fermesa". Des d'Òmnium Cultural s'han mostrat "colpits" per la mort d'aquest "polític referent del catalanisme".

 

ARXIVAT A:
Català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut