Martin Mull, en una imatge de 2018 (Wikimedia Commons/Danielle Delgado)

Mor als 80 anys Martin Mull, actor a "Roseanne" i "Sabrina, cosas de brujas"

La seva filla n'ha anunciat la defunció després d'una "lluita valenta contra una llarga malaltia"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Televisió

Martin Mull, actor nord-americà, ha mort aquest dijous a casa seva, als 80 anys, després d'una "lluita valenta contra una llarga malaltia", ha dit la seva filla, Maggie Mull, guionista i còmica.

Fent broma sobre la trajectòria i el caràcter del seu pare, ha remarcat que era "conegut per destacar en totes les disciplines creatives imaginables i per fer anuncis de Red Roof Inn", una coneguda cadena d'hotels low-cost.

"Hauria trobat graciosa aquesta broma", diu, abans d'afegir que el seu pare "mai va deixar de ser divertit".


El primer paper destacat de Mull a la pantalla va ser a la paròdia de telenovel·la "Mary Hartman, Mary Hartman".

Només va treballar-hi en una vintena d'episodis, però aquell èxit va fer que de seguida passés a protagonitzar l'spin-off "Fernwood Tonight".


Teloner de Bruce Springsteen

Fins aleshores, Mull havia treballat com a compositor de cançons, músic i còmic. 

Als anys setanta va arribar a fer de teloner de Bruce Springsteen i Frank Zappa, però, sobretot, actuava en clubs de Hollywood com el Roxy, on va descobrir-lo Norman Lear, un dels creadors de "Mary Hartman, Mary Hartman". 


"Em va donar el paper de maltractador de la meva dona a 'Mary Hartman, Mary Hartman' i quatre mesos després em donar la meva pròpia sèrie", recordava Mull en una entrevista per a Associated Press el 1980. 

Martin Mull tocant la guitarra a San Francisco el 1976 (Wikimedia Commons/David Gans)

Als anys vuitanta va protagonitzar algunes pel·lícules, com la comèdia negra "El juego de la sospecha" (1985), i va treballar en la sitcom "Roseanne", on interpretava Leon Carp, el cap de la protagonista.


Als noranta va treballar a la sèrie "Sabrina, cosas de brujas", on donava vida a Willard Kraft, el director de l'institut on estudiava la Sabrina.


Mull va intervenir com a actor convidat a sèries com "Las chicas de oro" i "Dos hombres y medio", i va posar la veu en sèries d'animació com "Los Simpson" o "Padre de familia"

Entre els últims treballs hi ha la sèrie còmica "Veep", on el 2016 va intervenir com a actor convidat en quatre episodis, una feina per la qual va ser reconegut amb la nominació a un premi Primetime Emmy. 


També "Arrested Development", on va actuar en sis episodis, l'últim dels quals el 2019. 

Nascut a Chicago, però crescut a Ohio i Connecticut, es va graduar en Belles Arts. Estava casat amb l'actriu i compositora Wendy Haas des de 1982.

ARXIVAT A:
Televisió Cinema
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut