Mor als 66 anys Àlex Susanna, escriptor, editor i gran renovador de la cultura catalana

Susanna va guanyar el premi Josep Pla i va dirigir la Fundació Caixa Catalunya La Pedrera, l'Institut Ramon Llull i de la Fundació Vila Casas

RedaccióActualitzat

Aquesta nit ha mort als 66 anys l'escriptor Àlex Susanna, figura clau en la renovació i la projecció al món de la cultura catalana.

Poeta, crític, dietarista, editor i gestor cultural va ser director de la Fundació Caixa Catalunya La Pedrera, de l'Institut Ramon Llull i de la Fundació Vila Cases. En la seva faceta d'editor, va cofundar i codirigir Columna Edicions.

Autor de més d'una vintena de llibres, sobretot reculls de poesia i dietaris, va sentir especial devoció per escriptors com Sebastià Porcel i per artistes com Plensa, Tàpies o Miró. Va ser distingit amb premis com el Josep Pla per "Quadern venecià", l'any 1988, o el premi de la Crítica Serra d'Or de Literatura i Assaig 2020 pel dietari "Paisatge en figures". També va guanyar el Miquel de Palol per "Memòria del cos", el Carles Riba per "Les anelles dels anys" o el Rosalía de Castro pel conjunt de la seva obra.

Se sentia particularment còmode amb el gènere del dietari perquè li permetia modelar la seva pròpia veu amb registres molt diferents. Va ser un referent d'aquest gènere, en què va abocar la seva passió, generositat i compromís per la cultura i la llengua catalanes. A principis d'aquest any va publicar el seu últim dietari, "La dansa dels dies", en què compartia la seva experiència vital i intel·lectual.

També va destacar per les seves traduccions, especialment les de Quatre Quartets, de T.S. Eliot, Cal·ligrames, d'Apollinaire i Monsieur Teste, de Paul Valéry, amb què va guanyar el Premi de la Crítica Serra d'Or el 1981.
 

El món de la cultura diu adeu a Susanna

Des que s'ha fet pública la notícia de la mort d'Àlex Susanna, les xarxes s'han omplert de mostres de reconeixement a la seva figura.

El conglomerat Grup 62, del qual forma part Columna Edicions, que Susanna va cofundar i va codirigir, l'ha recordat a través d'una piulada:

La Institució de les Lletres Catalanes ha destacat el llegat que deixa Susanna per a la literatura del país:

La consellera de Cultura en funcions, Natàlia Garriga, també ha expressat el seu condol a través de les xarxes socials:


 

ARXIVAT A:
Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut