Mark Lanegan, durant un concert a Portugal l'agost de 2018 (EFE/Jose Coelho)
Mark Lanegan, durant un concert a Portugal l'agost de 2018 (EFE/Jose Coelho)

Mor als 57 anys Mark Lanegan, un dels pioners de la música grunge

Lanegan, una de les veus de referència del rock actual, va cantar en grups com Screaming Trees o Queens of the Stone Age

Redacció/AgènciesActualitzat

El vocalista i compositor Mark Lanegan, cantant de grups com Screaming Trees i Queens of the Stone Age, ha mort aquest dimarts als 57 anys.

Lanegan, una de les veus de referència del rock actual, va ser un dels pioners de l'escena grunge a principis dels anys 90, juntament amb el líder de Nirvana, el seu amic íntim Kurt Cobain.

Així ho ha anunciat un missatge al compte de Twitter del músic:

"El nostre estimat amic Mark Lanegan ha mort aquest matí a casa seva a Killarney, a Irlanda. Un estimat cantant, compositor, autor i músic, tenia 57 anys i deixa viuda la seva esposa, Shelley. Ara mateix, no hi ha cap més informació disponible. Demanem que es respecti la privacitat de la família."

 

Col·laboracions amb tot tipus d'estils musicals

Lanegan va néixer a l'estat de Washington, al nord-oest dels Estats Units. A la dècada dels 90 va començar a aparèixer a l'escena grunge, tant amb els discos amb els Screaming Trees com amb les primeres aventures en solitari.

Amb Greg Dulli va formar el duet The Gutter Twins. El que li va proporcionar més projecció van ser les col·laboracions amb els Queen of the Stone Age, a començaments de segle, especialment amb la participació en l'àlbum "Songs for the dead". La seva veu és la que sona en cançons com "Songs for the dead":


El seu timbre de veu característic va ser un reclam per a artistes allunyats del rock dur, com la cantant de Belle & Sebastian Isobel Campbell, amb qui va col·laborar en tres àlbums: "Ballad of the Broken Seas", "Sunday at Devil Dirt" i "Hawk":


Les col·laboracions de Lanegan amb altres artistes agafen un gran ventall d'estils musicals, des del rock alternatiu fins a l'electrònica de Moby o UNKLE.


En coma després de contagiar-se de covid

Al llibre de memòries "Devil in a Coma" ("Dimoni en coma"), del qual "The Guardian" va avançar-ne extractes, va narrar les al·lucinacions que va patir mentre estava ingressat en una unitat de cures intensives per covid.

Lanegan, antic negacionista que va difondre teories de la conspiració sobre el coronavirus, va arribar a estar en coma. "Això m'estava intentant desmuntar, el meu cos i la meva ment, i no veia cap final a prop", va escriure.

No va ser l'única vegada que el músic va estar a prop de la mort. En diverses ocasions va haver de ser ingressat a causa de les addiccions.

Mark Lanegan, durant un concert a Seattle, l'any 2015
Mark Lanegan, durant un concert a Seattle, l'any 2015 (Wikimedia Commons/Joe Mabel)

 

ARXIVAT A:
ObituariMúsica
Anar al contingut