Mor a trets de l'exèrcit israelià una activista nord-americana en una protesta a Cisjordània

Aysenur Ezgi treballava com a voluntària del Moviment de Solidaritat Internacional en una campanya a Cisjordània per protegir els agricultors palestins dels colons israelians

RedaccióActualitzat

Una activista nord-americana de 26 anys ha mort a trets de l'exèrcit d'Israel en una protesta a la governació de Nablús, al sud de la Cisjordània ocupada. Aysenur Ezgi, amb doble nacionalitat turca, participava d'una marxa pacífica contra l'expansió dels assentaments al mont Sabih, a la localitat de Beta, quan les forces israelianes han disparat foc real contra els manifestants. La noia ha rebut un tret mortal al cap. 

El mont Sabih és un lloc on els colons radicals de l'assentament pròxim d'Eviatar s'enfronten violentament a la població local. Regularment, s'hi produeixen protestes d'activistes internacionals en solidaritat amb Palestina. En la d'aquest divendres hi ha hagut un fort desplegament de l'exèrcit israelià per l'afluència de manifestants, i les escaramusses no s'han fet esperar.

"Aquesta marxa setmanal sempre s'ha d'enfrontar al foc real perquè no hi ha forma legal per als palestins de manifestar-se sota el règim militar israelià a Cisjordània", ha denunciat Alon Lee Green, activista i codirector del moviment pacífic Standing Together.


Ezgi ha estat ingressada a la unitat de cures intensives de l'hospital Rafidia de Nablús, ferida molt greu, però els metges no li han pogut salvar la vida. Durant la marxa, un noi palestí de 18 anys també ha resultat ferit de metralla.

Els Estats Units analitzen els fets. El secretari d'Estat, Antony Blinken, ha dit: "Si cal, actuarem."  Des de Santo Domingo, Blinken ha qualificat de deplorable aquesta mort i ha expressat el condol del govern nord-americà a la família de la jove. 

D'altra banda, el Ministeri d'Exteriors de Turquia ha tret un comunicat reconeixent la mort d'Ezgi "a mans de les forces d'ocupació" i expressant la seva "profunda tristesa".

L'Organització per a l'Alliberament de Palestina ha condemnat el que qualifica d'assassinat de la jove activista: "És un crim més d'una sèrie de violacions diàries comeses per les forces d'ocupació." A més, demana que els autors dels trets compareguin davant dels tribunals internacionals.  

El rastre de la destrucció a Jenín per la recent ofensiva israeliana (REUTERS/Raneen Sawafta)


Israel es retira de Jenín

Aysenur Ezgi treballava com a voluntària del Moviment de Solidaritat Internacional en una campanya per protegir els agricultors palestins de Cisjordània dels colons israelians.

La mort d'Ezgi se suma a la trentena de morts per l'ofensiva militar israeliana al nord de la Cisjordània ocupada, iniciada ara fa deu dies. Aquest divendres, les tropes s'han retirat del camp de refugiats de Jenín, deixant un rastre de destrucció semblant al de la Franja de Gaza.
 

L'operació, que busca neutralitzar les faccions armades palestines, també ha afectat les poblacions de Tubas i Tulkarem.  En la incursió, l'exèrcit d'Israel ha utilitzat atacs aeris amb drons, combats terrestres amb tancs i buldòzers, i un gran desplegament de tropes. Almenys 36 persones han mort --entre elles, vuit menors d'edat--  i 140 han resultat ferides, segons l'Autoritat Nacional Palestina.  

Aquest any va pel camí de convertir-se en un dels més mortífers a Cisjordània des de la segona intifada. L'any passat, més de 520 palestins van morir pel foc israelià als territoris ocupats, el més mortífer de les dues darreres dècades.

Funeral per una de les víctimes mortals de l'ofensiva al camp de refugiats de Jenín (REUTERS/Raneen Sawafta)
ARXIVAT A:
IsraelPalestinaGuerra a Gaza
Anar al contingut