Uns drons han dibuixat la Moreneta davant de la basílica

Montserrat comença oficialment la commemoració del Mil·lenari

Un acte institucional a la basílica de Santa Maria ha obert els actes de celebració dels mil anys d'història, que s'allargaran fins al desembre de l'any que ve

RedaccióActualitzat

L'abadia de Montserrat ha inaugurat aquest dissabte al vespre la celebració dels seus mil anys d'història amb un acte civil multitudinari que ha aplegat 600 persones a la Basílica de Santa Maria. És el primer d'un miler d'activitats religioses, culturals i socials programades fins al 8 de desembre de 2025.

L'acte, institucional i solemne, ha inclòs música, hologrames i un videomapping a la basílica, així com un espectacle de drons a l'exterior acompanyat del cant del Virolai.

Durant els parlaments, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha destacat que Montserrat "és un dels grans referents simbòlics del nostre país" i que "el món necessita més que mai els valors que representa", com el diàleg i l'entesa, i ha demanat l'ajuda de la comunitat benedictina:

"Tothom qui ve a millorar Catalunya és català, amb drets i deures com els nostres. No ens podem deixar arrossegar pels que pretenen aprofitar-se de la immigració per estendre la por i la intolerància."

Les autoritats religioses i civils abans de l'acte institucional (ACN/Àlex Recolons)

L'abat Manel Gasch ha subratllat que es tracta de mirar cap al passat per comprendre "els nostres orígens, conèixer la nostra identitat, aprendre de les nostres actuacions", però també de "mirar endavant":

"No és cap punt d'arribada, sinó un nou punt de partida. Inaugurem el segon mil·lenari de vida plens d'il·lusions, reptes i projectes"

Han assistit a la celebració els expresidents catalans Jordi Pujol, José Montilla, Artur Mas i Pere Aragonès.


15 mesos d'activitats

La commemoració, que acabarà el 8 de desembre del 2025, es regirà pel lema: "Ora, lege, labora, rege te ipsum in communitate" (resa, llegeix, treballa, guia't a tu mateix en comunitat).

En aquests 15 mesos, hi ha moltes activitats per donar a conèixer la vida monàstica al segle XX i promoure el diàleg interreligiós i postular Montserrat com un "lloc de diàleg entre creients i no-creients". També es posarà en relleu la importància de la cultura, es reflexionarà sobre medi ambient o sobre com promoure la solidaritat amb els més desafavorits.

El monestir de Montserrat va ser fundat per l'abat Oliba, abat de Ripoll i bisbe de Vic i un dels promotors de la pau més importants de l'Edat Mitjana el 1025, si bé ja cap a l'any 880 hi havia a la muntanya una petita ermita dedicada a la Mare de Déu.

ARXIVAT A:
ReligióAbadia de Montserrat
Anar al contingut