La ministra ha fet les declaracions durant una visita a l'Ajuntament de Rota (Rocío Ruz / Europa Press)

Montero nega que l'acord amb ERC impliqui un concert econòmic "com el basc o el navarrès"

El ministre d'Indústria, Jordi Hereu, defensa que els socialistes compleixen allò que signen i els republicans amenacen de retirar el suport al PSOE si hi ha un incompliment

Redacció/AgènciesActualitzat

"Complim allò que signem", ha dit el ministre d'Indústria, Jordi Hereu, per garantir el compliment per part del govern espanyol de l'acord de finançament singular pactat entre el PSC i Esquerra Republicana, després dels dubtes sobre les declaracions de la ministra d'Hisenda, negant que l'acord fiscal per a Catalunya pactat amb els republicans sigui un concert econòmic.

"Farem possible un finançament singular amb la solidaritat interterritorial i també entre ciutadans", ha dit Hereu, subratllant que l'acord "parla de finançament singular i de bilateralitat, però també de multilateralitat".

En declaracions a la premsa des de Cadis, María Jesús Montero afirmava aquest dimecres que el pacte signat pels socialistes catalans amb Esquerra "no és un concert econòmic com el basc o el navarrès ni una reforma a l'ús del sistema de finançament autonòmic" i a més "no suposa cap greuge per a la resta dels territoris".

Posteriorment, en un comunicat, els republicans han apuntat que la ministra "sap perfectament què és el que es va signar: el concert econòmic, tot i que no el vulgui anomenar així" per les "pressions" de les comunitats autònomes i els partits.

Davant d'això, ERC ha amenaçat el PSOE de retirar-li el suport al Congrés:

"El PSOE necessita el suport d'ERC per tirar endavant mesures com els pressupostos. Si incompleix la seva paraula amb el finançament singular o altres mesures incloses dins l'acord, ERC retirarà el seu suport i els socialistes hauran de buscar altres alternatives o convocar eleccions."


"Qualsevol que digui una altra cosa, menteix"

En la intervenció davant la premsa, Montero va convidar les comunitats autònomes a "inspirar-se" en el pacte per "poder explorar altres rutes i camins que permetin satisfer la demanda d'autogovern de tots els territoris sense que impliqui trencar la solidaritat del conjunt dels serveis públics".

En tot cas, la ministra va qualificar d'urgent la necessitat d'"escurçar el diferencial" entre l'autonomia amb el millor finançament i l'autonomia amb el pitjor, ja que "no hi ha justificació perquè hi hagi 800 euros de diferència per habitant".

Montero criticava les contradiccions del PP en matèria de finançament autonòmic i el va emplaçar que, si presenta una proposta, que sigui una llei orgànica i no principis inspiradors del sistema amb què "tots estan d'acord".

En aquesta línia, va defensar que la "solidaritat" que es contempla a l'acord "és la que ha presidit tots els models de finançament autonòmic", entesa "com l'aportació de tots els territoris per assegurar l'homologació dels serveis públics visquin on visquin els espanyols".

"I qualsevol que digui una altra cosa, menteix", va emfatitzar per criticar tot seguit que el PP "ha fet de la confrontació amb Catalunya l'eix de la seva política". 

Paraules que també va crticar el president del Parlament, Josep Rull, que en una entrevista a RAC1 va qualificar de "molt explícites i contundents" les afirmacions de Montero, i va dir, en una referència velada a ERC, que "se n'haurà de parlar i s'hauran de donar les explicacions pertinents".

"ERC ha mentit i els socialistes han callat", va denunciar Miriam Nogueras, de Junts, que va demanar explicacions als negociadors perquè considera que "se'ns ha estat venent un concert inexistent".

Per part dels populars, el vicesecretari d'Economia del PP, Juan Bravo, va instar la ciutadania a adonar-se que "la gent perdrà prestació de serveis i pagarà amb els seus impostos el preu que Sánchez necessita per ser president".

Juan Bravo és el responsable de la política econòmica del Partit Popular (Carlos Luján/Europa Press)

Borrell i la "relació peculiar amb Catalunya"

D'altra banda, Montero s'ha pronunciat a preguntes dels periodistes sobre unes declaracions recents de l'Alt Representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, el socialista català Josep Borrell, en una entrevista a "El País", en què assenyalava que el pacte entre el PSC i ERC "assumeix" el relat del procés independentista i va cap a un "model més confederal que federal".

Josep Borrell, en una imatge d'arxiu (François Lenoir / EU Council / dpa)

Per contextualitzar aquestes declaracions, Montero s'ha referit a la relació de Borrell amb Catalunya:

"Vostès coneixen perfectament la relació peculiar que té el senyor Borrell amb Catalunya i el paper que va jugar amb tot el que va implicar quelcom que per a mi ja forma part del passat, com és el Procés."

En aquesta línia, la vicepresidenta primera ha assenyalat que "el Govern d'Espanya està treballant per al futur, no treballa per al passat", que va transcórrer, "desgraciadament, en uns termes que no van ser bons per a ningú, ni per a Catalunya ni per a la resta d'Espanya".

ARXIVAT A:
Finançament autonòmic
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut