La ministra d'Hisenda durant la seva intervenció al Senat per defensar el finançament singular de Catalunya pactat amb ERC (EFE/Fernando Villar)

Montero defensa el pacte pel finançament singular de Catalunya i acusa el PP de "populisme fiscal"

La ministra d'Hisenda al·lega que el pacte s'inspira en "l'ampli consens" del Parlament de Catalunya durant la reforma de l'Estatut, el 2005, i acusa el PP de voler "enfangar la convivència"

RedaccióActualitzat

La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha defensat al Senat el finançament singular per a Catalunya pactat amb ERC en una intervenció forçada pel PP, que ha fet servir la seva majoria absoluta per obligar-la a comparèixer.

Montero, que ha fet servir bona part de la seva intervenció per carregar contra el Partit Popular, no ha donat cap detall ni xifra concreta sobre com s'executarà aquest pacte firmat entre el PSC i ERC.

La ministra ha assegurat que el pacte està inspirat "en l'ampli consens" sobre finançament obtingut el 2005 al Parlament de Catalunya durant la reforma de l'Estatut, i que ha estat validat pel Tribunal Constitucional:

"L'acord desplega allò previst en l'Estatut d'Autonomia de Catalunya validat pel Tribunal Constitucional i segons allò previst a la Constitució. Una ampliació de l'espai fiscal per avançar en l'autogovern i garantir la solidaritat territorial."

La ministra d'Hisenda ha començat la seva intervenció criticant que el Partit Popular l'hagi fet comparèixer d'urgència "per rascar algun vot" i que "hagi convertit el debat polític en un camp impracticable fent servir la mentida i l'insult":

"A la gent li interessa l'educació, l'habitatge, els serveis públics o com combatre els efectes de la inflació en l'economia domèstica, no qüestions que es miren d'inflar artificialment per manipular l'opinió pública pervertint el normal funcionament de les institucions democràtiques."

Montero ha posat com a exemple el títol per a la petició de la seva compareixença: donar explicacions "del secessionisme fiscal que ha acordat amb el seu soci de forma bilateral". "Secessionisme fiscal? De debò no hi ha ningú al PP que pugui aportar una mica de rigor en les iniciatives parlamentàries? Algú del Partit Popular s'ha llegit l'acord entre el PSC i ERC?", s'ha preguntat la ministra.

El PP ha fet servir la seva majoria absoluta al Senat per forçar la compareixença de Montero (EFE/Fernando Villar)

Solidaritat territorial, però vinculada a l'"esforç fiscal" de cadascú

La vicepresidenta ha insistit que l'acord "inclou que la Generalitat ha de contribuir a la solidaritat amb les comunitats autònomes". Una solidaritat, ha dit, "que permeti que els serveis prestats pels diferents governs autonòmics als seus ciutadans siguin semblants, sempre que l'esforç fiscal també sigui semblant".

"L'aportació catalana a les finances de l'Estat integra l'aportació del cost dels serveis que es presten a Catalunya i l'aportació per a la solidaritat. La solidaritat territorial ha de garantir serveis similars a tot Espanya. És un acord solidari que aprofundeix en el federalisme."

Fins ara, ha quedat clar que l'Agència Tributària catalana assumirà l'administració de tots els tributs --excepte els locals--, però fins que no es posin xifres al nou model --sobretot a la quantia que es destinarà a la solidaritat-- quedaran encara moltes incògnites per resoldre.

Montero només ha aclarit que s'establirà "un percentatge de participació en els tributs, que serà explícit i transparent" i que s'implantarà a principis del 2025 a través de la comissió mixta d'Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat.

El senador valencià del PP, Gerardo Camps, durant la seva intervenció (EFE/Fernando Villar)

Acusa el PP de "populisme fiscal" als territoris on governa

La ministra d'Hisenda ha carregat contra el PP, a qui ha acusat de "deslleialtat institucional" i de voler "enfangar la convivència" pels seus interessos partidistes.

"L'esport preferit del PP és utilitzar Catalunya com a element de confrontació per intentar rascar alguns vots en la resta del territori."

També ha acusat el Partit Popular de fer "populisme fiscal" rebaixant impostos a les autonomies on governen per després reclamar més diners a l'Estat, perquè no els arriba per finançar els serveis públics:

"A això d'entrar en una carrera fiscal a la baixa per després demanar més diners al govern d'Espanya perquè no els arriba en la recaptació se n'hi diu populisme fiscal i deslleialtat institucional. També és populisme parlar d'insolidaritat i de trencar la igualtat entre els espanyols."

Maria Jesús Montero també ha demanat un debat "constructiu i seriós" sobre finançament autonòmic:

"Creiem que el Senat és una cambra territorial que ha de donar sentit i recorregut a un debat profund del model territorial i competencial de l'Estat per millorar-lo i perfeccionar-lo després de dècades de rodatge en les quals hem après molt."

La ministra ha denunciat que l'actitud del Partit Popular en contra de qualsevol debat sobre finançament autonòmic comporta una "paràlisi en l'avanç del sistema". "Els demano que no enfanguin la convivència per pur interès electoral, perquè no els donarà cap resultat", ha conclòs la ministra.

La sessió s'ha obert amb un minut de silenci i recordant el nom de les sis dones mortes a l'Estat víctimes de violència masclista des del 31 de juliol, quan hi va haver l'última sessió al Senat. També s'ha recordat les 33 dones han estat assassinades per les seves parelles o exparelles des de principi d'any i els 10 menors víctimes de violència vicària.

 

El PP denuncia un "concert" amagat

El PP no ha aconseguit citar Montero a comparèixer al Congrés durant el mes d'agost, però ha utilitzat la majoria absoluta al Senat per obligar-la a retre comptes davant el ple de la cambra alta.

Ho fa davant d'un hemicicle en què hi ha grups que l'han criticat per la seva postura respecte a aquest finançament singular.

PP i Vox han estat molt crítics contra l'acord entre PSC i ERC perquè Catalunya surti del règim comú en matèria de finançament i comenci a recaptar el cent per cent dels impostos. Adverteixen que és un intent de canvi de model d'Estat i prometen una ofensiva parlamentària al Senat contra aquest concert econòmic.

El portaveu del Partit Popular al Senat, el valencià Gerardo Camps, ha insistit que aquest finançament singular és "un concert econòmic" que vol donar "més poder a Catalunya" i que està fet "a la carta de l'independentisme".


ERC hi veu "la clau de la caixa" i Junts un "calimotxo fiscal"

ERC i Junts també han intervingut en aquesta compareixença, després que la ministra rebaixés l'acord i negués que sigui un concert econòmic.

La senadora d'ERC Sara Bailac ha reclamat el compliment íntegre de l'acord firmat i ha advertit que "no fer-ho tindrà conseqüències". Bailac ha assegurat que l'acord és "el major ssalt en la sobirania de Catalunya des del 1979":

"Amb aquest acord tindrem la clau de la caixa."

Sara Bailac ha reclamat a la ministra el compliment íntegre del pacte firmat amb ERC (EFE/Fernando Villar)

Per la seva banda, el senador de Junts Eduard Pujol ha retret a la ministra que la proposta de nou finançament no surti del règim comú i l'ha qualificat de "calimotxo fiscal":

"Si la fórmula per aturar l'espoli és passar del cafè per a tothom al calimotxo per a tothom, perquè és més dolç i divertit però igual d'insolidari, ja li diem que no."

Eduard Pujol ha assegurat que s'està jugant amb Catalunya buscant un nom molt atractiu" i que si el pacte no és un concert econòmic és que es vol "vendre fum". El senador de Junts ha dit que no acceptaran cap trampa ni "túning fiscal", ni tampoc "un concert 0,0 o molt light". "Si es carreguen Brussel·les, game over", ha advertit Pujol, que ha assegurat que després de mig segle "ja estem farts de cafè":

"Volen cafè? Doncs Catalunya paga la màquina de moldre, la llum, el cafè, la cafetera, l'aigua, les tasses, el sucre, el te vermell, el verd, el te negre, la fanta de taronja i a alguns encara els sembla poc. Després de gairebé mig segle estem farts de cafès i de trampes. No acceptarem més cafè per a tothom. O concert, o concert."

Montero li ha replicat que la posició del seu partit "és contradictòria" i s'ha preguntat si s'hi oposen "perquè el firma ERC, i vostès creuen estar fora de joc". Montero reconeix que l'acord no recull les aspiracions de màxims, ni de Junts ni d'ERC, però ha assegurat que la proposta és bona per a Catalunya i li ha demanat "que hi contribueixi" en comptes "de sumar-se a la foto amb PP i Vox".

Els de Carles Puigdemont van arribar a donar suport a la sol·licitud de compareixença de Montero al Congrés --tot i que el seu vot va ser insuficient perquè la iniciativa tirés endavant-- mentre els republicans han advertit que els seus suports són necessaris al Congrés per tirar endavant els pressupostos espanyols.

Eduard Pujol, de Junts, ha assegurat que el pacte és, en realitat, una altre versió del "cafè per a tothom" (EFE/Fernando Villar)

Dubtes en la majoria de la investidura i fins i tot dins del PSOE

Durant el ple també s'ha pogut sentir la posició respecte a l'acord d'altres grups de la majoria de la investidura, com ara Bildu, el PNB o Compromís, que ja havien mostrat el seu recel.

A més, dins del PSOE hi ha parlamentaris de federacions autonòmiques que han rebutjat de ple aquest acord fiscal. Un d'ells és l'aragonès Javier Lambán, que és senador i que ja va votar en contra de la llei d'amnistia a la cambra alta. També hi ha hagut crítiques des de les federacions socialistes de Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Extremadura o Astúries, entre d'altres.

Pel que fa al PP, Alberto Núñez Feijóo ja ha convocat per a divendres, a Madrid, els presidents autonòmics per ratificar un front comú contra el nou model pactat per a Catalunya.

ARXIVAT A:
ERCPSOEFinançament autonòmicSenat
Anar al contingut